Hlavní obsah

Letiště Praha loni odbavilo méně lidí, může za to sopka a sníh

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letiště Praha odbavilo v roce 2010 celkem 11 556 858 cestujících. Jde tak o meziroční pokles o 0,7 %, tedy o 87 000 cestujících. Jak uvedla Michaela Lagronová z Letiště Praha, na vině je dubnové přerušení leteckého provozu nad Evropou v důsledku erupce islandské sopky a sněhová kalamita na řadě evropských letišť v závěru roku.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Islandská sopka sebrala letišti asi 200 000 cestujících, sníh a mráz pak dalších zhruba 90 000 cestujících. Kvůli těmto skutečnostem se v loňském roce oproti roku 2009 uskutečnilo i méně přistání a vzletů, konkrétně 156 052.

„Jsem rád, že i navzdory doznívající ekonomické krizi a především nepříznivým klimatickým vlivům, které nás v Evropě tento rok trápily, se nám podařilo udržet výsledky z roku 2009,“ uvedl Jiří Pos, vrchní ředitel pro letecký obchod a provoz a člen představenstva Letiště Praha, s tím, že pro letošní rok očekává nárůst počtu odbavených cestujících o dvě až tři procenta.

Z Letiště Praha se létalo hlavně po Evropě

Největší zájem o cestování letadlem byl mezi cestujícími v srpnu, kdy jich Letiště Praha odbavilo 1,3 miliónu. Nejrušnějším dnem bylo 17. září s téměř 47 000 pasažéry. Průměrně prošlo branami letiště každý den 31 600 pasažérů.

Prvenství mezi leteckými společnostmi s nejvyšším počtem cestujících si v loňském roce opět udržely České aerolinie. Jejich podíl na celkovém počtu odbavených pasažérů činil 43 %.

Drtivá většina pasažérů z Letiště Praha využila lety po Evropě, které se na celkovém provozu podílely 90,5 %. Druhý největší podíl měly lety do Afriky, kterých bylo 4,6 %. Objemem 1,8 % se na provozu letiště podílely i lety na Blízký východ.

Reklama

Výběr článků

Načítám