Hlavní obsah

Lesy ČR jsou v miliardové ztrátě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní podnik Lesy České republiky skončil v loňském roce ve ztrátě dosahující jedné miliardy korun. V pondělí to řekl generální ředitel společnosti Josef Vojáček. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi. V roce 2018 hospodařil se ziskem 70 milionů korun. Důvodem propadu hospodaření je kůrovcová kalamita, která způsobuje přetlak nabídky dřeva na trhu a pád cen.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podnik si letos také poprvé na financování své činnosti vzal úvěr. K tomu musel přistoupit proto, že v letech 2013 až 2018 své volné peníze, v souhrnu téměř 32 miliard korun, postupně odvedl do státního rozpočtu. V minulosti podnik ke svému financování nikdy úvěr nepoužil.

Experti varují: Kůrovec může v Česku do dvou let zničit až polovinu smrků

Domácí

Lesy ČR zároveň v letošním roce očekávají zvýšení těžby dřeva na nový rekord přes 15 milionů metrů krychlových z loňských 13,9 milionu metrů krychlových. Podepíše se na tom zejména těžba dřeva z kůrovcových a větrných kalamit.

Podle Vojáčka bude kalamitní dřevo tvořit až 95 procent letošní těžby. „Jen kvůli vichřicím Sabine a Julie nám popadlo asi 1,5 milionu kubíků dřeva,” doplnil Vojáček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám