Hlavní obsah

Experti varují: Kůrovec může v Česku do dvou let zničit až polovinu smrků

Nynější kůrovcová kalamita je nejhorší v historii českého lesnictví a počet napadených stromů se rok od roku zvyšuje. Půjde-li to tak dál, do dvou let u nás zmizí až polovina původních smrkových porostů.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Lesy poničené kůrovcem na Šumavě

Článek

Ve své varovné prognóze na to upozorňuje organizace Czech forest. Jak uvádí, kůrovec letos napadne 60 milionů a v příštím roce až 120 milionů kubických metrů dříví. Od roku 2017 se každoročně objem napadeného dříví zdvojnásobuje.

Dosavadní aktivity státu v boji proti kůrovci jsou nedostatečné
lesnická asociace

Kůrovcová kalamita postihla už všechny kraje. Ministerstvo zemědělství proto loni rozšířilo území označená jako mimořádně zasažená kůrovcem. Nejvíc nových lokalit se loni objevilo na Českomoravské vrchovině, v jihozápadních a středních Čechách a ve Šluknovském výběžku. Vlastníci lesů mohou v těchto zónách odložit zalesnění holin až na pět let a uvolnila se v nich i pravidla pro přenos sadebního materiálu.

Kalamita postihne jih i sever republiky

„Letos se kalamita masivně rozvine v Jihočeském a Ústeckém kraji v okolí národního parku České Švýcarsko, na jihu středních Čech, severu Vysočiny a v Královéhradeckém kraji. V příštím roce se pak přesune do vyšších nadmořských výšek, jako jsou Krkonoše,“ předpovídá think tank.

Entomolog: V jednom smrku může zimovat 75 tisíc kůrovců

Věda a školy

Autoři si přitom přejí, aby se jejich prognóza nenaplnila. Jak ale nedávno prohlásil ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD), obrat k lepšímu v boji proti kůrovci se nedá letos přes přijatá opatření očekávat.

Sucho nemilosrdně útočí. V Polabí uschlo 111 tisíc borovic.Video: Novinky

Reklama

Související články

Brabec: Voda se kvůli suchu zdražit nesmí

V boji se suchem je nutné propojovat vodní soustavy a podporovat drobná opatření v krajině, kombinující technická opatření s těmi blízkými přírodě. Voda ale...

Výběr článků

Načítám