Hlavní obsah

Legendární ostravská hospoda Spolek se prodává

Právo, Denisa Doležalová

Velmi oblíbená hospoda Spolek v centru Ostravy, ve které se čepuje pivo už od roku 1871, změní svého majitele. Město ji prodává společnosti Labadia max. Ostravští zastupitelé stanovili podmínku prodeje, podle níž nový vlastník objekt opraví a zachová v něm restauraci. Sousední pozemek s venkovní zahrádkou mu město pronajme na minimálně 25 let.

Foto: Archiv MMO

Od roku 2012 ve Spolku provozuje restauraci společnost 3E Projekt. Využívá jen první patro, protože to druhé je ve špatném stavu.

Článek

„Naším cílem bylo zachovat vyhledávanou restauraci a zároveň zajistit vysoce potřebnou rekonstrukci historického domu, který leží na jednom z centrálních ostravských bulvárů. V minulosti jsme investovali jen do nezbytné údržby, to však již nestačí, objekt potřebuje zásadnější obnovu,“ vysvětlil ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

Město se jistí

Podle něj by město nemělo vlastnit či provozovat restauraci. „Věřím, že ve společnosti Labadia max a v osobě jejího majitele Lukáše Chlebovského jsme právě takového kvalifikovaného investora našli,“ shrnul Macura.

„Kupní cena pozemku s objektem je stanovena na 9,5 milionu korun, s převodem se počítá letos v létě, až vyprší výpovědní lhůta se stávajícím nájemcem. Smlouvu na pronájem sousedního pozemku uzavřeme na 25 let a po dobu rekonstrukce částku za pronájem snížíme ze 145 tisíc za rok na zhruba třetinu. Jistíme se smluvně i pro případ, že by nebyla dodržena některá z podmínek ze smlouvy,“ doplnil náměstek primátora Radim Babinec (ANO).

Nejen hospoda, ale i akce

„Jakmile celá budova projde nákladnou rekonstrukcí, včetně přístavby nových prostor, budeme připraveni na restart restauračního provozu. Chceme zde vařit poctivou a tradiční českou kuchyni z čerstvých a lokálních surovin, nebude chybět tankové pivo. Obnovu „spolků“ vnímáme také jako možnost nabídnout prostor v centru Ostravy k pořádání různých akcí: od lidových zabíjačkových hodů až po konání nezávislých divadelních představení,“ sdělil jednatel společnosti Labadia Max Lukáš Chlebovský.

Náklady na opravu Spolku budou v řádu desítek milionů korun. Musí být hotova do dvou let od vydání stavebního rozhodnutí, o které musí nový majitel zažádat nejpozději do 18 měsíců od převzetí nemovitosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám