Hlavní obsah

Lázně očekávají dobrý konec roku, od ledna nejistotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lázeňství se musí vypořádat s nárůstem cen energií, pomáhají mu vouchery a změna pravidel, která dává klientům víc času na plánování pobytu schváleného zdravotní pojišťovnou. Závěr roku vypadá příznivě – někde je obsazenost dokonce předcovidová, zájem lidí od ledna si šéfové lázní netroufají odhadovat.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle Eduarda Bláhy, prezidenta Svazu léčebných lázní ČR, se kvůli rostoucím cenám za energie začala šířit poplašná zpráva, že se nebudou lázně po Novém roce otevírat. „Dalo nám docela práci to vyvracet, ale pořád to v nějaké skupině seniorů rezonuje a vyptávají se. Přitom to je úplný nesmysl,“ potvrdil Právu Bláha s tím, že naproti tomu si třeba poskytovatelé lázeňských služeb na západě Čech poslední týdny roku pochvalují obsazenost svých ubytovacích zařízení.

Někteří dokonce hovoří o návratu klientely v takovém počtu jako v roce 2019, kdy do provozu lázní ještě nezasahovala covidová epidemie.

Chybí ale stále víc návštěvníků ze zahraničí. Zájem lidí z Česka o pobyty vysvětluje Bláha tím, jak se na začátku roku formálně změnila doba platnosti návrhu lázeňského pobytu: „Platil tři měsíce od doby, kdy jej lékař napsal, ale často schvalování v pojišťovně trvalo tak dlouho, že návrh přicházel na poslední chvíli, takže lázně pak v tom termínu třeba nenašly místo.“

Teď podle něj běží tříměsíční lhůta od doby, kdy návrh lékaře schválí zdravotní pojišťovna. „To dává jeden dva měsíce navíc, a návrhy se tak stíhají umisťovat,“ dodal prezident.

Teplárny spadající pod EPH zvýší od ledna ceny tepla o 4,8 procenta

Ekonomika

V prosinci plno

„Myslím, že závěr roku bude ještě optimistický,“ uvedl Právu Karel Kalivoda, ředitel společnosti Ensana, která provozuje v Mariánských Lázních řadu léčebných lázeňských ubytovacích provozů.

„Co se týká vánočních a silvestrovských pobytů, budeme se zřejmě pohybovat na srovnatelné úrovni možná i s rokem 2019. Pokud jde o dobu od ledna, tak to je zatím těžké hodnotit, protože tam jsme zatím na necelých padesáti procentech obsazenosti a moc zatím rezervace nepřibývají. Jestli budou mít klienti dál zájem jezdit, nebo budou nějakým způsobem brzdit kvůli rodinným rozpočtům, to uvidíme,“ dodal Kalivoda.

„U domácí klientely oceňujeme, že přibývá lidí ochotných zaplatit si zdravotní dovolenou, tedy samoplátců. Znovu k nám jezdí klienti ze Slovenska, jinak naše společnost neměla vyšší zahraniční návštěvnost, dříve snad jen menší z Rakouska a minimum z Izraele,“ řekl Právu Jiří Dědek, generální ředitel největších moravských lázní, a. s. Lázně Luhačovice, s tím, že kvůli drahým energiím počítají s nižšími zisky.

Strop na energie pro velké firmy stejný jako pro domácnosti, navrhuje Síkela

Ekonomika

Letošní náklady se zvedly proti loňsku na více než dvojnásobek a příští rok porostou energie až o 40 procent. „Snažíme se šetřit, kde se dá, vyměnili jsme chladničky, mrazničky, těsnění oken. Chceme instalovat i fotovoltaické zdroje,“ vypočítal.

Arabské země se vrátily

Klienti z arabských zemí se postupně vracejí do lázeňských domů v Teplicích. Chybí v nich ruská klientela, a tak mezi lázeňskými hosty převažují tuzemští zákazníci.

„Město objevili díky lázeňským voucherům,“ řekl Právu ředitel společnosti Lázně Teplice Radek Popovič a připomněl, že teplické lázně byly do vypuknutí pandemie lákadlem také pro cizince z arabsky hovořících zemí. Češi dnes tvoří zhruba 70 procent všech hostů, většinou přijíždějí na pobyty hrazené pojišťovnou. „Řada lidí by se na industriální sever nevydala, ale vouchery to změnily,“ řekl ředitel.

Z cizinců je nyní v lázních nejvíce klientů z Kuvajtu, Saúdské Arábie, Kataru nebo Ománu. „Jsou u nás také třeba Rusové žijící dlouhodobě v Německu. Přijíždějí i Němci a hosté z mnoha dalších zemí,“ dodal Popovič, že teplické lázně zaměřené hlavně na léčbu pohybového ústrojí jsou známé po celém světě.

Podle předsedy karlovarské pobočky Asociace hotelů a restaurací Jana Kroniky byla obsazenost hotelů v Karlových Varech v posledních měsících opravdu dobrá také díky české a německé klientele.

„Lidé si objednávají pobyty na poslední chvíli, takže my vidíme na nejbližší dva tři týdny dopředu. Uvidíme ale, jaký bude leden, zatím to jsou spíše drobky v počtu rezervací,“ konstatoval Kronika.

„Doufáme, že Evropu vysoké ceny energií tolik nezasáhnou, že spousta lidí nezkrachuje a nestane se, že lidé nebudou mít peníze. Opravdu uvidíme, co přijde. Plánovat nic ale nemůžeme. Žijeme v naději, že leden a únor nějak přežijeme,“ doplnil.

Jak ušetřit na spotřebě energií? Vyměňte starou lednici či pračku

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám