Hlavní obsah

Lašák se stal prezidentem ČSA

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezidentem Českých aerolinií se ve čtvrtek stal dosavadní člen představenstva a ředitel správy ČEZ Radomír Lašák, který tak nahradil Jaroslava Tvrdíka. Ten na funkci rezignoval a stal se volebním manažerem ČSSD. Lašák bude současně předsedou představenstva podniku.

Článek

Do obou funkcí ho ve středu jmenovaly orgány firmy, kterou vlastní stát. Kromě Tvrdíka rezignoval na funkci předsedy dozorčí rady náměstek ministra financí Eduard Janota. Nahradí ho Ján Dzvoník, člen výkonného výboru zaniklého Fondu národního majetku. Dzvoník byl dříve Tvrdíkovým náměstkem na ministerstvu obrany. Z dozorčí rady odešel také Libor Lukášek, který v orgánu zastupoval FNM. Místo něho dozorčí rada zvolila za člena Jaroslava Krále z ministerstva pro místní rozvoj.

Navzdory očekávání se členem dozorčí rady nestal Tvrdík, i když to ještě začátkem ledna sám oznámil na tiskové konferenci. Proti tomu se ale důrazně postavily odbory podniku.ČSA pod Tvrdíkovým vedením podle nich vykázaly nejhorší výsledky za posledních deset let. Za špatnými výsledky nejsou podle zástupců zaměstnanců jen externí vlivy, především růst cen paliv, jak tvrdí vedení aerolinií, ale zejména manažerské chyby.

ČSA počítají za loňský rok se ztrátou 329 miliónů korun, zatímco předloni měly zisk 324 miliónů korun. Podle mezinárodních účetních standardů firma i za loňský rok vykáže zisk, měl by se ale snížit zhruba na 72 miliónů korun proti předloňským 570 miliónům.

Lašák chce z ČSA vytvořit silnou a ziskovou společnost řízenou českým nebo převážně českým managementem a posílit ji tak, aby se v budoucnu případnému kupci vyplatilo zachovat značku ČSA. Fakt, že hlavním úkolem Lašáka v čele podniku je připravit privatizaci, zmínil dříve premiér Jiří Paroubek.

Prodej aerolinek možná ještě do konce roku

Současná strategie ČSA počítá s tím, že management má podnik k privatizaci přichystat do konce letošního roku. Rychlejší privatizace by podle analytiků nebyla efektivní. 

Na dotaz ČTK, zda uvažuje o zásadních změnách ve strategii rozvoje podniku, Lašák řekl, že zatím nezná detaily ekonomiky jednotlivých transformačních projektů a nemůže tedy říci, jestli s jejich záměry souhlasí či nikoli. "Bude třeba se na všechny strategické projekty znovu podívat přes čísla a pak budeme schopni potvrdit nebo správně korigovat strategii," řekl. 

Razantní personální změny ve vedení podniku neočekává. "Rozhodně za mnou nepřijde houf externích lidí," uvedl Lašák. Firmy jako ČSA mají podle něho obrovský personální potenciál i na nižších úrovních řízení. "A samozřejmě, pokud bude potřeba sáhnout na trh, tak to standardními metodami udělám," dodal.

Čtyřicetiletý Lašák svou profesionální dráhu odstartoval v Ústí nad Labem ve Spolku pro chemickou a hutní výrobu, odkud v roce 1991 přešel do Komerční banky. Zde se v roce 2000 stal členem představenstva odpovědným za obchodní síť a prodej. V letech 2002 až 2004 působil jako generální ředitel eBanky a posledních 15 měsíců byl členem představenstva ČEZ odpovědným za správu skupiny ČEZ.

Reklama

Související články

Lašák zřejmě povede ČSA k privatizaci

S největší pravděpodobností Jaroslava Tvrdíka v čele Českých aerolinií nahradí Radomír Lašák, který přes rok působil ve vedení elektrárenské firmy ČEZ. Premiér...

Výběr článků

Načítám