Hlavní obsah

Lamborghini zavede čtyřdenní pracovní týden. Mzdy se zvýší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská automobilka Lamborghini se dohodla s odbory, že zavede pro zaměstnance ve výrobě čtyřdenní pracovní týden, který se bude během roku pravidelně střídat s tradičními, pětidenními pracovními týdny. Vyplývá to ze společného prohlášení odborů a podniku, na které se v úterý odvolává agentura Reuters. Dohoda přichází v době, kdy čím dál více výrobních podniků přehodnocuje strukturu pracovního týdne.

Foto: Profimedia.cz

Výrobní závod Lamborghini

Článek

Italské odborové svazy FIOM a FIM-CISL hovoří o historické dohodě, která jako první v evropském automobilovém průmyslu zajišťuje výrazné snížení pracovní doby a zároveň nepřináší snížení mezd, ale naopak jejich zvýšení.

„Pracovat méně a pracovat lépe, to je princip, který řídil tyto rozhovory,“ uvedly odbory.

Výrobní zaměstnanci automobilky Lamborghini v dvousměnném režimu budou střídat vždy jeden čtyřdenní pracovní týden s jedním pětidenním. Za celý rok tak odpracují o 22 dnů méně než doposud.

Pracovníci v třísměnném režimu, který zahrnuje noční směny, budou mít vždy dva čtyřdenní pracovní týdny za sebou, po kterých bude následovat jeden pětidenní. V jejich případě se počet ročně odpracovaných dnů sníží o 31, uvedly odbory.

Zavedení čtyřdenního pracovního týdne je součástí širší dohody o nové podobě rámcového pracovního kontraktu v automobilce Lamborghini, která zahrnuje rovněž vytvoření 500 nových pracovních míst a zvýšení mezd.

Společnost Lamborghini vyrábí luxusní sportovní vozy a je součástí německého automobilového koncernu Volkswagen.

Čtyři dny práce a tři dny volna? Jde to i v Česku

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám