Hlavní obsah

La Strada: Někteří cizinci jsou v ČR zneužíváni k nucené práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve čtvrtek zveřejnila nezisková organizace La Strada výsledky výzkumu o obchodu s lidmi a zneužívání cizinců k nucené práci v ČR. Nucená práce je v ČR pravděpodobně rozšířenější, než se běžně předpokládá.

Článek

V ČR jsou podle výzkumu vykořisťováni hlavně cizinci, a to hlavně pracovníci z Ukrajiny a Vietnamu. Ale také pracovníci z Moldavska, Běloruska, Kazachstánu, Mongolska a Číny. Někteří cizinci podle výzkumu pracují i 16 hodin v tvrdých podmínkách za velmi nízkou mzdu.

Z výzkumu vyplynulo, že nejčastěji byli vykořisťovaní cizinci zaměstnáváni ve stavebnictví, zemědělství (včetně lesnictví) a v oblasti služeb. Ženy, cizinky, pracovaly zejména v zemědělství, textilním průmyslu, úklidových prácí a dělaly práce v domácnosti a muži pracovali nejčastěji v lesnictví a stavebnictví. Jak muži tak ženy stejně pracovali v bistrech a restauracích a v oblasti prodej (hlavně ve vietnamské a čínské komunitě).

"Například mnohé vietnamské ženy v noci poskytují sexuální služby a přes den pracují třeba jako prodavačky či služky ve vietnamských domácnostech," řekla ředitelka La Strady Petra Burčíková. Některé z žen se podle ní k prostituci rozhodnou samy, protože si při ní mohou vydělat víc. Vyšší výdělek jim totiž umožní rychleji se vyplatit "z otroctví". I tento druh donucování se v ČR podle výzkumu objevuje, a to především ve vietnamské komunitě.

ČR nemá kvalitní migrační politiku

Zaměstnavatelé cizincům vyhrožovali podle průzkumu násilím, omezením svobody, zadržováním mzdy a dokladů, či možností udání úřadům.

Výzkum tvrdí, že zpřísňování migrační politiky nevede ke zmenšenému výskytu nucené práce, ale naopak vede spíše k větší zranitelnosti a závislost vykořisťovaných osob a pracujících cizinců na zprostředkovatelích.

ČR neratifikovala ani nepodepsala žádnou z nejvýznamnějších mezinárodních smluv na ochranu pracujících migrantů. Nucená práce také není definována ve vnitrostátních právních předpisech.

Anketa

Myslíte si, že jsou cizinci v ČR zneužívány?
Ano, pracují za nízkou mzdu
23,5 %
Ano, pracují v tvrdých podmínkách
7,8 %
Ne, pracují tady dobrovolně za vyšší mzdu než ve své zemi
68,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1539 čtenářů.

Oblasti, ve kterých cizinci v ČR nejčastěji pracují:

  • stavebnictví
  • zemědělství (včetně lesnictví)
  • oblast služeb
  • bistra a restaurace
  • oblast prodej
  • textilní průmysl
  • úklidové práce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám