Hlavní obsah

Kyrgyzstán prověřuje českou firmu Liglass, kterou doporučil Zemanův kancléř Mynář

Kyrgyzské státní orgány prověří informace o české firmě Liglass Trading, která získala zakázku ke stavbě energetické kaskády na doporučení hradního kancléře Mynáře. V pondělí o tom informoval tajemník tamní Bezpečnostní rady Těmir Džumakadyrov. Které orgány společnost prověřují, Džumakadyrov neupřesnil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hradní kancléř Vratislav Mynář po výslechu před vyšetřovací komisí

Článek

Společnost Liglass Trading sídlící nedaleko Železného Brodu uzavřela minulý týden dohodu o výstavbě a provozu dvou vodních elektráren v Kyrgyzstánu a stavbě deseti menších jednotek pro výrobu elektřiny z vodních zdrojů.

Podle nedělní informace serveru Neovlivni.cz se za zájmy české společnosti přimluvil prezidentův kancléř Vratislav Mynář u svého protějšku v kanceláři kyrgyzského prezidenta Sapara Isakova. Mynář to potvrdil s tím, že se snažil firmě pomoci, ačkoliv s jejími zástupci nikdy nemluvil.

„Obrátili se na mě písemně, zda jim jsem schopen pomoci. Sepsal jsem dopis, kterých jsem za svoje působení na Hradě napsal asi dvacet,” řekl Mynář, který odmítá, že by z věci měl jakýkoliv prospěch.

V Kyrgyzstánu podle serveru kg.24 záležitost kolem stavby elektráren českou firmou přerostla ve skandál. Mimo jiné vyšlo navíc najevo, že kyrgyzské velvyslanectví v Rakousku a Česku uzavření kontraktu s českou firmou nedoporučilo.

Stavba za miliardy, firma s obratem stovek tisíc

Podle informací českého tisku ale společnost Liglass není v Česku v oboru známá a nehlásí se k ní ani ministerstva zahraničí a průmyslu.

Náklady na výstavbu elektráren Akbulun a Naryn 1 jsou odhadovány na 400 až 700 miliónů dolarů (9,1 miliardy až 15,9 miliardy korun), přitom dosavadní obrat firmy byl v řádu stovek tisíc korun.

Český podnik má rovněž vynaložit zhruba 37 miliónů dolarů (přes 841 miliónů korun) na koupi podílu ruské firmy RusGidro (RusHydro) ve společnosti ZAO Verchně-narynskije GES, která má projekt na starosti.

Hrad: Jde o kampaň

Mluvčí Hradu považuje věc za mediální kampaň. „Celá kampaň vybraných médií dokonce budí dojem, že může být pořádána v rámci firemního konkurenčního boje o tak obří zakázku,” reagoval v textové zprávě.

Před půldruhým rokem Kyrgyzstán vypověděl smlouvu s ruskými partnery s tím, že nemají dost prostředků na realizaci stavby. Podle ruských médií finanční tíseň společnosti RusGidro vyvolaly mimo jiné protiruské sankce Západu. Po zrušení kontraktu ruská společnost oznámila, že trvá na navrácení 37 miliónů dolarů, které do té doby do stavby vložila. Ty se zavázal uhradit právě český Liglass.

Reklama

Související články

Hrad zveřejnil platy Mynáře i šéfů odborů

Prezidentská kancelář v pondělí zveřejnila tabulku s platy vedoucích pracovníků. Vedle již zveřejněného 120tisícového čistého platu kancléře Vratislava Mynáře...

Výběr článků

Načítám