Hlavní obsah

Kypr odmítne zahraniční pomoc, pokud bude podmíněna privatizací

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikósie

Kypr nepřijme mezinárodní finanční pomoc, pokud bude podmíněna výprodejem ziskových státních podniků, případně narušením vazby mezi zvyšováním platů a nárůstem inflace. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na slova kyperského prezidenta Demetrise Christofiase.

Foto: Andreas Manolis, Reuters

Kyperský prezident Demetris Christofias

Článek

Je to poprvé, kdy se prezident postavil proti poskytnutí úvěru za současných podmínek, přestože je zainteresovaní evropští úředníci považují za nezávazné a za jakési „stavební kameny“ směřující ke konečné dohodě.

Návrh reformních opatření předložili Kypru zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu v červenci. Jejich plněním by měl získat ostrovní stát přístup k úvěrovému programu.

Kypr požádal o pomoc v červnu poté, co jeho největší dvě banky utrpěly značné ztráty kvůli svým aktivitám v krizí drceném Řecku a požádaly o státní pomoc.

Kypr je třetí nejmenší zemí v rámci 17členné eurozóny. Přesná částka týkající se záchrany zatím nebyla určena, hovoří se až o 15 miliardách eur. Už koncem loňského roku získal od Ruska pětiletou půjčku ve výši 2,5 miliardy eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám