Hlavní obsah

Kvůli vysokým cenám jezdí k Balatonu stále méně domácích turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatelé v cestovním ruchu v okolí maďarského jezera Balaton tvrdí, že letos poklesl zájem domácích turistů o zdejší dovolenou o 30 až 40 procent. Podle svazu maďarských hoteliérů Tamáse Flesche si dovolenou u Balatonu Maďaři nemohou dovolit kvůli vysokým cenám a víc lidí přijíždí většinou jen o víkendech.

Foto: Profimedia.cz

Turisté na Balatonu.

Článek

Podle průzkumů veřejného mínění plánuje letos cestovat na dovolenou 59 procent Maďarů. Jednačtyřicet procent odpovědělo, že si to finančně nemůže dovolit.

Maďaři v průměru vynakládají na letošní dovolenou 100 tisíc až 300 tisíc forintů (6300 až 19 tisíc korun). Jednapadesát procent Maďarů, kteří plánují dovolenou v zahraničí, tvrdí, že je vyjde levněji než domácí dovolená.

Podle webu szállás.hu se jen každá pátá rezervace letos týkala Balatonu, loni to přitom byla ještě každá třetí rezervace. Jižní pobřeží Balatonu je populárnější než severní a město Siófok a jeho okolí v zájmu turistů jasně vedou.

Novináři webu telex.hu při návštěvě dvanácti pláží u Balatonu konstatovali, že už na první pohled je u jezera méně turistů.

„Vstup na pláž u obce Balatonakarattya vyjde na 1300 forintů (82 korun), ale parkování je zdarma,“ uvedl web. Ještě loni se zde za parkování platilo 900 forintů (57 korun), ale i když se letos za parkování neplatí, zdejší pláž je poloprázdná.

„Některé dny je tady minimum lidí, lepší je to jen o víkendu,“ uvedl János, majitel zdejší restaurace. „Kdysi se na zdejší pláž prodalo denně i 2000 vstupenek, dnes se tato čísla pohybují mezi 100 a 200,“ řekl.

János převzal zdejší restauraci až v tomto roce a nevylučuje, že hned po prvním roce své podnikání u Balatonu ukončí. „Zatím se mi vrátilo jen asi dvacet procent investované částky,“ dodal.

Podobná je situace také v Balatonalmádi. Majitel zdejšího penzionu říká, že kdysi jezdili lidé k Balatonu na týden i na dva, dnes většinou jen na víkend. Oblíbený Tihany také není přeplněný jako v minulosti. Sem jezdí bohatší klientela a ceny jsou vyšší.

Již zmíněný Siófok je oblíbeným místem pro mladé lidi, kteří si o víkendu zajedou na diskotéku, koncert nebo prostě na party. „U nás není pokles návštěvníků natolik dramatický, ale sezona se zkrátila,“ říká místní podnikatel.

Přes den je město klidné, ale večer a hlavně v noci to zde pořádně žije. Návštěvníkům zde nevadí ani 1500 forintů (95 korun) za pivo.

Co může za zdražování v Chorvatsku? Ne euro, ale podnikatelé, trvá si na svém Prouza

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám