Hlavní obsah

Kurýr není otrok. V Praze demonstrovali pracovníci Woltu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Několik desítek kurýrů rozvážkové společnosti Wolt se ve středu dopoledne sešlo na Václavském náměstí v Praze. Demonstrovali proti změnám v odměňování a snížení honorářů. Organizátoři protestu uvedli, že společnost jednostranně změnila odměňovací systém a většině kurýrů se tak snížila finanční odměna za rozvážky o zhruba 20 procent. Po započtení inflace podle nich klesly příjmy kurýrů až o 50 procent. Společnost Wolt k protestu uvedla, že model odměňování změnila s cílem dosáhnout spravedlivější výše honorářů. Očekává, že výdělky kurýrů brzy stoupnou.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

V dopoledních hodinách 1. února se sešlo několik desítek kurýrů společnosti Wolt, aby demonstrovali za lepší platové podmínky při práci. Zúčastnění kurýři postavili pyramidu ze svých batohů.

Článek

Kurýři se na náměstí „u koně“ shlukli do kroužku, pár z nich mělo transparenty s nápisy jako „Kurýr není otrok“ nebo „Wolt = bída“. Hodně z nich mělo píšťalku, pískali a skandovali hesla jako třeba „Kurýr není ovce“.

Organizátoři protestu na středu vyhlásili jednodenní stávku, kterou chtějí vyjádřit nespokojenost s přístupem společnosti. Podle nich firma pravidelně snižuje proplacené honoráře, které kurýři v mobilní aplikaci vidí před přijetím objednávky. Vadí jim také to, že jsou kurýrům nevýhodně započítávány kilometry, které ujedou.

Wolt: Většina pro změnu

Firma k protestu uvedla, že kurýři dlouhodobě požadovali stanovení odměn podle délky trasy nebo po zobrazení částky za rozvoz před přijetím objednávky. Wolt má v ČR přes 7000 kurýrů a dotazníkové šetření provedla mezi 1000 respondentů. Podle společnosti většina z nich zavedené změny vnímá pozitivně. Firma také uvedla, že denní výdělky jsou nyní významně zkreslené tím, že do systému se připojuje rekordní množství lidí, kteří ho chtějí vyzkoušet, a lze očekávat, že situace se brzy vrátí k normálu.

Na základě dat ze systému se podle firmy budou výdělky bez spropitného v průměru pohybovat mezi 250 až 300 Kč za hodinu v Praze a v Brně, na podobnou částku chce cílit i v regionech. Proto žádá kurýry, aby s hodnocením nově zavedeného systému počkali.

Po poledni chtějí protestující předat petici se svými požadavky zástupcům firmy v jejím sídle v Praze 7. Jeden z protestujících řekl, že systém odměňování se změnil minulý týden. Dříve to podle něj bylo kolem 60 až 70 Kč a cena se zvyšovala podle dojezdové vzdálenosti. Na přijetí objednávky v aplikaci mají kurýři 15 vteřin.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Kurýr není otrok.

Protestujícím kurýrům také vadí, že nově za dvě objednávky z jednoho podniku dostanou honorář jako za jednu a v petici požadují dvě odměny za duplicitní objednávky.

Technologický start-up Wolt vznikl v roce 2014 ve Finsku. Nyní působí ve 23 zemích. Na český trh Wolt vstoupil před pěti lety, v současné době působí ve dvacítce měst. Ve stejném oboru v Česku podnikají třeba rozvozci Dáme jídlo či Bolt.

Z nájemných kurýrů mají být zaměstnanci

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám