Hlavní obsah

Kuřecí maso kvůli růstu cen krmiv brzy podraží

Novinky, Stanislav Ptáčník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Ceny kuřecího masa se zřejmě v dohledné době zvýší. Suché léto a nižší sklizeň obilovin spolu s růstem cen sóji a dalších komponent do krmných směsí ve světě přispívají k růstu cen krmiv, což zvedá i výrobní náklady zpracovatelů.

Foto: Milan Haluška

Olympijské hrátky

Článek

Na tiskové besedě to uvedli zástupci druhého největšího zpracovatele drůbeže u nás, akciové společnosti Xaverov ze skupiny Agrotrade. Neúroda povede ke zdražení krmiv a krmných směsí, které tvoří zhruba 65 procent nákladů na produkci drůbeže.

Dalším faktorem, který bude působit na růst cen, bude vstup Česka do EU. Tuzemské ceny drůbežího masa jsou podle předsedy představenstva Xaverova Miroslava Kojana kvůli vývoji kursu koruny k euru a menší kupní síle obyvatelstva podstatně nižší než v zemích Evropské unie. Proti tendenci k růstu cen naopak působí silný tlak soupeřících obchodních řetězců ovládaných zahraničními vlastníky.

"Zatímco v současnosti se dá v maloobchodě kilogram chlazeného kuřete koupit za 49 až 54 korun, po promítnutí zvýšených nákladů by kilogram mohl být asi za 60 korun," odhadl generální ředitel společnosti Zdeněk Štěpánek. Xaverov v současnosti dodává řetězcům plných 85 procent své produkce, zbytek připadá na nezávislé obchodní subjekty. Na export, především na Slovensko a do Německa, směřuje okolo pěti procent produkce.

Denně porazí až 65 tisíc kuřat

Na moderní porážkové lince v Praze-Libuši se zpracuje denně až 65 tisíc jatečních kuřat. Za rok dodá na trh okolo 30 tisíc tun kuchaných kuřat a dalších drůbežích výrobků.

Obliba kuřecího masa mezi strávníky v posledních letech enormě vzrostla. Jeho spotřeba se za posledních deset let zdvojnásobila a je na druhém místě hned po vepřovém. "Našich 24 kilogramů na osobu a rok představuje velice slušný průměr v porovnání se spotřebou v zemích EU," podotkl náměstek ředitele František Sládek.

Xaverovští další výraznější růst spotřeby neočekávají. Zaznamenávají však příklon spotřebitelů k chlazené drůbeži (na úkor mražené) a k výrobkům porcovaným a předzpracovaným.

Související témata:

Výběr článků

Načítám