Hlavní obsah

Kühnl po dvou dnech končí na postu šéfa dozorčí rady Aera

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ministr obrany Karel Kühnl odejde z postu šéfa dozorčí rady Aera Vodochody, na nějž ho 8. ledna dosadila společnost Penta. Ta je novým vlastníkem vodchodské zbrojovky, kterou od státu koupila za necelé tři miliardy korun.

Článek

"Je to jeho osobní rozhodnutí. Dnes jsme od něj dostali dopis, v němž oznámil svou rezignaci. Zdůvodnil ji tím, že dostal nabídku na práci v diplomatických službách, kterou upřednostňuje před Aerem," řekla Právu mluvčí Penta Jany Studničkové.

Nabídku na post velvyslance dostal až v pondělí. Kde by jim měl být, neprozradil. "Bylo by to ode mne nezdvořilé k zemi, v níž mám působit," uvedl. Podle severu EuroOnline bude velvyslancem v Chorvatsku.

Na dotaz, zda Kühnlův odchod nebude pro Pentu a Aero problémem, Studničková prohlásila: "Samozřejmě jsme nepočítali s tím, že po pár dnech budeme muset hledat nového předsedu dozorčí rady. Ta to teprve bude muset projednat, protože jde o zcela čerstvou záležitost. Spěchat s tím ale nebudeme, v Aeru máme naléhavější starosti."

Česko-slovenská finanční skupina Penta převzala od České konsolidační agentury akcie Aera 4. ledna. Poté vyměnila celé představenstvo i dozorčí radu vodochodské zbrojovky. Prezidentem Aera se místo Petra Klimeše stal slovenský manažer Peter Ondra.

Kühnl se ještě ve funkci ministra obrany podílel na přípravě privatizace Aera. Skutečnost, že Kühnl teď z Aera odejde, přivítal včera premiér Mirek Topolánek. "Myslím, že je to dobře," konstatoval premiér v rozhovoru pro Rádio Česko.

Reklama

Výběr článků

Načítám