Hlavní obsah

Kuba: Vláda slíbila, že kraje budou napřesrok kupovat energii za přesně danou cenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda slíbila krajům, že budou moci v příštím roce nakoupit energie za přesně danou cenu. Její výši a mechanismus nákupu vládní kabinet sdělí v příštím týdnu, řekl předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) po pátečním jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS). Podle Kuby premiér hejtmany a zástupce obcí ujistil, že vláda zajistí dostatek dostupných energií pro nemocnice, školy a další veřejné instituce.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Článek

Předem dané ceny energií by měla vláda podle jihočeského hejtmana poskytnout i obcím a městům. O zastropování cen hovořil Fiala v Praze s dodavateli elektřiny a plynu ve středu. O energetice v pátek jednají z iniciativy českého předsednictví i unijní ministři v Bruselu.

Fiala potvrdil, že vláda zajistí dostatek dostupných energií pro nemocnice, školy a další veřejné instituce. „O tom jsem na jednání informoval hejtmany a zástupce měst a obcí,“ uvedl. Dodal, že národní řešení vysokých cen energií představí vláda na začátku příštího týdne.

Zastropování možná i pro rodiny

Kuba řekl, že vláda nepřipravuje alternativu přesně daných cen energií pouze pro samosprávy. „Dostali jsme informaci, že mechanismus zastropování cen bude fungovat i pro rodiny a konečné spotřebitele a nějakým způsobem i pro průmysl. Ale vláda ještě v tomto případě dokončuje detaily a nebylo to předmětem dnešního jednání, protože my jsme na něm byli jako zástupci krajů,“ uvedl Kuba.

Ceny energií drtí firmy, některé už začaly propouštět

Stalo se

Dodal, že kraje i ostatní municipality jsou připravené zavést úsporná opatření, která by zajistila, aby se energie nevyužívaly zbytečně. Podle něj podobný postup budou praktikovat i další evropské země.

„Ovšem v žádném případě by se neměl omezovat provoz v domovech pro seniory, nemocnicích, protože to je pro nás nepřístupné. Budeme hledat (pro úspory) sektory přirozeně v oblastech, kde je to možné,“ řekl jihočeský hejtman.

Podle předsedy Svazu měst a obcí Františka Lukla odešli zástupci obcí a krajů ze schůzky s jistotou, že pro příští rok mají garantované dodávky nejen pro kritickou infrastrukturu, ale i pro běžnou činnost za zastropovanou cenu.

„Zastropování a dodávky jsou jednoznačné pro veškerou činnost samospráv. Vláda o konkrétní výši u zastropované ceny a mechanismech bude jednat v pondělí a následně je představí. My nejsme oprávnění říkat detaily,“ dodal Lukl.

Reklama

Výběr článků

Načítám