Hlavní obsah

Krize Řeky pořádně vysála, jsou o 40 procent chudší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řekové jsou v současné době průměrně o zhruba 40 procent chudší než v roce 2008. Hrubé disponibilní příjmy se ve druhém čtvrtletí snížily oproti stejnému období roku 2008 o 29,5 procenta, uvedl tamní statistický úřad ELSTAT. Při započtení inflace se pak pokles blíží 40 procentům.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Řecko je od roku 2010 závislé na zahraniční pomoci. Výměnou za záchranné úvěry v celkové výši 240 miliard eur (6,2 biliónu korun) země musela přijmout tvrdá úsporná opatření.

Výdajové škrty a zvyšování daní doplněné vysokou nezaměstnaností však prudce snížily domácí spotřebu, která se na celkovém hrubém domácím produktu země podílela třemi čtvrtinami. To byl nejvyšší podíl ze všech 17 zemí eurozóny.

Vláda je nyní ve sporu s věřiteli z Evropské unie (EU) a Mezinárodního měnového fondu (MMF) kvůli velikosti rozpočtového deficitu pro rok 2014. Atény již nechtějí dále snižovat mzdy nebo penze, aby dosáhly potřebných úspor.

Řecká ekonomika se nachází již šestým rokem v recesi. EU a MMF odhadují, že letos hrubý domácí produkt klesne o čtyři procenta, v příštím roce by však již měl mírně vzrůst. Za roky 2008 až 2013 by celkový ekonomický pokles měl dosáhnout 25 procent, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám