Hlavní obsah

Krize nekrize, české domácnosti šetří pořád stejně

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hospodářská krize, která je v poslední době skloňována ve všech pádech, se do spotřebního chování českých domácnosti prozatím příliš nepromítá. Vyplývá to alespoň z březnového průzkumu společnosti STEM.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Češi se dlouhodobě chovají tak, jako by byla krize na zápraží.

Článek

Skutečnost, že v chování českých domácnosti nedošlo k výrazným změnám, je dána tím, že Češi se podle výzkumů chovají dlouhodobě tak, jako by "krize byla na zápraží".

"Čtyři pětiny rodin plánují, stejný podíl šetří, dvě třetiny domácností si nedopřejí to, co by jim zpříjemnilo život, a jen pětina respondentů přiznala, že doma utrácejí, dokud mají korunu v peněžence," uvádí se ve výzkumu.

Polovina lidí si odpírá požitky

Bezmála polovina lidí, konkrétně 47 procent,  tvrdí, že jejich domácnost šetří, plánuje rodinné výdaje a takříkajíc řádně hospodaří a nedopřeje si ani to, co by jejím členům zpříjemnilo život. Řádným hospodařením se myslí skutečnost, že dotyční nežijí dle hesla "dokud je co utrácet, utrácíme, když peníze dojdou, uskromníme se".

Dalších 12 procent respondentů žije podobně jako předešlá skupina. Tito lidé nicméně přiznávají, že si zároveň mohou dopřát statky a požitky, které  jim zpříjemní život. Oproti tomu deset procent Čechů si dle svého soudu užívá, nežije skromně a dopřává si i zbytečnosti. Polovina z nich však alespoň plánuje své výdaje.

Reklama

Výběr článků

Načítám