Hlavní obsah

Křetínský sází na odvětví, kterým se ostatní vyhýbají, píše Bloomberg

Český miliardář Daniel Křetínský sází v krizi na odvětví, kterým se ostatní investoři vyhýbají. Uvedla to agentura Bloomberg.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Křetínský

Článek

Ve Spojených státech se propadají maloobchodní tržby, bankroty jsou na vzestupu a nezaměstnanost dosahuje bezprecedentních úrovní. Spotřebitelé jsou přilepení ke gaučům a sledují Netflix, což má tvrdé dopady zejména na maloobchodníky. Křetínský v tom podle Bloombergu vidí příležitost k výhodným akvizicím.

Investiční společnost Vesa Equity Investment kontrolovaná Křetínským oznámila 11. května, že koupila pětiprocentní podíl v americkém řetězci obchodních domů Macy's. Ten se potýká s problémy a cena jeho akcií letos klesla o více než polovinu. O týden později Vesa ohlásila koupi šestiprocentního podílu v americkém prodejci tenisek Foot Locker, jehož akcie oslabily o čtvrtinu.

Křetínský se během posledních několika let ukázal jako finančník, který jde proti proudu a má zájem o odvětví, jimž se ostatní vyhýbají. Vybudoval si pestré investiční portfolio sahající od elektráren a supermarketů po mediální společnosti. Jeho strategie se vyplácí: za poslední tři týdny Křetínského čisté jmění podle miliardářského indexu agentury Bloomberg vzrostlo o 100 milionů dolarů (2,4 miliardy korun) na 1,8 miliardy dolarů (43,5 miliardy korun).

Křetínský a společníci koupili podíl v americkém řetězci Macy’s

Ekonomika

Podle Bloombergu je přitom Křetínský v amerických byznysových kruzích neznámé jméno. „Musel jsem si ho vyhledat,“ nechal se slyšet analytik David Swartz ze společnosti Morningstar. „Nikdy jsem o něm neslyšel,“ dodal.

Ve Francii přitom před časem vyvolal kontroverze svým majetkovým vstupem do deníku Le Monde. Novináře rozzlobilo, že podíl v listu získává magnát, který vydělal peníze na fosilních palivech.

V roce 2019 vedení německé maloobchodní společnosti Metro odmítlo jeho nabídku na převzetí, připomíná Bloomberg. Křetínský svůj podíl v německém podniku následně zvýšil na 29,9 procenta a požádal o křeslo v dozorčí radě.

Křetínský má pozitivní test na koronavirus

Koronavirus

Křetínský začínal v roce 1999 jako právník v české bance J O deset let později s podporou partnerů z J a českého miliardáře Petra Kellnera vytvořil podnik EPH a zaměřil se na energetický sektor, který byl v té době pod tlakem v důsledku globální finanční krize.

Řetězec Macy’s se potýkal s problémy ještě předtím, než ho pandemie způsobená koronavirem v polovině března donutila k dočasnému uzavření všech jeho 775 poboček. Firma měla potíže dosáhnout zisku a plánovala podpořit své hospodářské výsledky zrušením 125 méně výkonných poboček a posílením internetového prodeje.

Křetínský dlouhou dobu usiloval o expanzi ve Spojených státech a jeho rozhodnutí vstoupit do firem Macy’s a Foot Locker je v souladu s jeho nynějším přesunem od energetiky k maloobchodnímu sektoru. Kromě podílu v Metru vlastní Křetínský podíl sedm procent ve francouzském řetězci supermarketů Casino, takže je jeho druhým největším akcionářem, upozornila agentura Bloomberg.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám