Hlavní obsah

Křetínský a společníci koupili podíl v americkém řetězci Macy’s

Čeští investoři v čele s Danielem Křetínským koupili pětiprocentní podíl v americkém řetězci obchodních domů Macy’s. V pondělí o tom informovala agentura Bloomberg. Křetínský akcie koupil prostřednictvím společnosti Vesa Equity Investment, přes kterou investuje spolu se slovenským obchodním partnerem Patrikem Tkáčem. Vesa je teď podle Bloombergu mezi pěti největšími akcionáři Macy’s.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Křetínský

Článek

Řetězec Macy’s, podobně jako další provozovatelé obchodních domů ve Spojených státech, doplácí na restriktivní opatření zavedená proti šíření koronaviru. Akcie těchto firem od poloviny března, kdy úřady v USA začaly omezení zavádět, oslabily o desítky procent.

Dokument pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) uvádí, že s Křetínským investovali také podnikatelé Marek Spurný, Pavel Horský, Pascal Leclerc a Marc Molitor.

Křetínský dál investuje v Německu, elektrárna Schkopau bude patřit EPH

Ekonomika

Akcie Macy’s na začátku letošního roku stály více než 18 dolarů, ale od poloviny března začaly kvůli dopadům koronaviru prudce klesat. Na začátku dubna klesly až pod 4,50 USD, nyní se pohybují nad pěti dolary. Macy’s má ale problémy dlouhodobě, tedy už před koronavirem. Před dvěma lety stály akcie asi 40 dolarů a před pěti více než 70 dolarů. Firmě do loňska klesly tržby zhruba na 25,3 miliardy dolarů.

Fond Vesa Equity v poslední době získal 5,35 procenta v britské poštovní společnosti Royal Mail. Stal se tak třetím nejsilnějším akcionářem tohoto britského podniku. Uvedl to server E15.cz, který patří právě Křetínskému a Tkáčovi. Detaily transakce zástupci fondu odmítli komentovat.

Aféry pana K. Ve Francii vyjde kniha o českém miliardáři Křetínském

Ekonomika

Křetínský je mimo jiné většinovým vlastníkem a předsedou představenstva Energetického a průmyslové holdingu (EPH). Jako investor se angažuje i v jiných odvětvích, a to prostřednictvím společností Czech Media Invest (média), EP Global Commerce (velkoobchod), Mall Group (e-commerce) nebo EP Industries (průmyslová aktiva). Je také předsedou představenstva AC Sparta Praha fotbal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám