Hlavní obsah

Křetínský má zacíleno na podporu pro britské elektrárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firma EP UK Investment Daniela Křetínského se uchází o získání patnáctiletých smluv na zajištění dodávek energie ze tří nově vybudovaných plynáren v Eggborough v britském Severním Yorkshiru. Chce také získat roční smlouvy v bance Langage a South Humber Bank. To by mu zajistilo stovky milionů liber.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Křetínský

Článek

Národní operátor britské rozvodné sítě se tento měsíc připravuje oznámit, kdo uspěl v aukcích na kapacitní trhy na rok 2026.

Tyto aukce stanoví dotovanou cenu, která se platí majitelům elektráren a bateriových úložišť na pokrytí toho, že jsou v režimu „stand by“ v případě okamžité potřeby zvýšených dodávek elektřiny.

Stávající podniky dostávají smlouvy na rok, nově vybudované na 15 let. O patnáctileté smlouvy usiluje 69 nových plynových elektráren.

Plynové elektrárny loni zajišťovaly 38 procent produkce elektrické energie, což je tříleté maximum. To vadí ekologům.

Energetické firmy jsou pečlivě kontrolovány kvůli vysokým cenám energií pro spotřebitele. Pobouření vyvolalo, když Shell minulý týden oznámil rekordní zisky.

Bloomberg: Křetínský koupil před dvěma lety dům ruského oligarchy v Paříži

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám