Hlavní obsah

Křetínský koupil podíl ve francouzském deníku Le Monde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský bankéř Matthieu Pigasse, spolumajitel francouzského deníku Le Monde, prodal firmě Czech Media Invest (CMI) českého investora Daniela Křetínského 49procentní podíl v holdingu Le Nouveau Monde. Jeho prostřednictvím tradiční francouzský list spoluvlastní. Uvedla to agentura AFP.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Křetínský

Článek

Pigasse podle informací deníku na čtvrtečním setkání se zástupci zaměstnanců listu řekl, že prodej se uskutečnil "před několika dny".

Zpráva o možných majetkových změnách v tradičním francouzském deníku vzbudila obavy o jeho nezávislost a budoucnost. Vedení listu v pátek oznámilo, že jakékoli změny budou provedeny pouze po dohodě s redaktory, dalšími zaměstnanci a ostatními akcionáři. Každá ze stran bude mít právo veta. Pigasse na setkání zdůraznil, že Křetínský bude pouze menšinovým akcionářem a nebude mít nad deníkem kontrolu.

Křetínského CMI letos již koupila francouzský týdeník Marianne a dokončuje převzetí podílu v mediální skupině Lagardère Group, která vydává mimo jiné časopis Elle. Do médií dál investoval i v Česku, když letos koupil Evropu 2 a další radiové stanice za 1,8 miliardy korun.

Daniel Křetínský je podle žebříčku časopisu Forbes pátým nejbohatším Čechem. Těžiště jeho podnikání leží v energetice, je většinovým majitelem Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Vlastní také fotbalový klub AC Sparta Praha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám