Hlavní obsah

Křetínského EPH postaví v Německu 50 větrných elektráren

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského postaví v Německu 50 větrných elektráren s celkovým výkonem 300 megawattů (MW). Dodavatelem technologie bude společnost GE Renewable Energy. V úterý to uvedl mluvčí EPH Daniel Častvaj. Cenu nesdělil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Křetínský

Článek

Větrné turbíny budou podle mluvčího ročně dodávat přibližně 800 tisíc megawatthodin elektrické energie, což odpovídá roční spotřebě více než 230 tisíc domácností. Každá z elektráren bude mít instalovaný výkon šest megawattů.

Celkový instalovaný výkon všech větrných elektráren v Česku podle údajů Energetického regulačního úřadu na konci loňského roku činil asi 340 MW.

Mluvčí uvedl, že tento krok je důležitou součástí strategie skupiny EPH, která spočívá ve využití potenciálu bývalých povrchových dolů na vybudování větrných a solárních farem v těchto oblastech. Větrné elektrárny osazené dodanými turbínami podle něj budou rozmístěny ve větrných farmách.

Křetínský snížil podíl v mediální firmě ProSieben pod pět procent

Ekonomika

Častvaj uvedl, že nejdále v realizaci je projekt Forst-Briesnig II v Lužici. Zdroj by po dokončení měl disponovat instalovaným výkonem přibližně 100 MW.

Křetínský je podle posledního žebříčku časopisu Forbes jedním z nejbohatších Čechů, s majetkem v hodnotě 78 miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám