Hlavní obsah

Křetínského EPH klesl zisk na 16 miliard

• Aktualizováno

Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského klesl loni meziročně čistý zisk o 27,8 procenta na 16,1 miliardy korun (630 milionů eur). Konsolidované tržby stouply o 16,5 procenta na 178,9 miliardy korun (sedm miliard eur). Vyplývá to z výroční zprávy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Křetínský

Článek

„Rok 2018 byl pro EPH dalším úspěšným rokem. Kromě pokračujícího růstu a silné provozní a finanční výkonnosti jsme dokončili několik strategických akvizic a také dokončili přeměnu a zahájili provoz jedné z největších evropských elektráren na biomasu – Lynemounth ve Velké Británii,” uvedl ve zprávě Křetínský.

Holding EPH sestává ze dvou hlavních částí – EP Infrastructure (EPIF) a EP Power Europe. EPIF zastřešuje tranzit plynu, distribuci elektřiny a plynu, skladování plynu a teplárenství. Podíl 31 procent v EPIF patří fondu australské banky Macquarie, zbytek patří EPH.

EP Power Europe se zabývá těžbou uhlí a produkcí elektřiny. Křetínský se většinovým vlastníkem EPH stal předloni, nyní drží 94 procent akcií holdingu.

Vlastníkem EPH pátý nejbohatší Čech

Většinovým vlastníkem EPH je Daniel Křetínský. Ten je podle žebříčku časopisu Forbes s majetkem 59 miliard korun pátým nejbohatším Čechem.

Vedle energetiky podniká i v realitách, maloobchodě či médiích. Vystudovaný právník je také spolumajitelem fotbalového klubu AC Sparta Praha.

Reklama

Výběr článků

Načítám