Hlavní obsah

Kraje a města netuší, kolik peněz se jim ze Sberbank vrátí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba 60 mld. Kč činí pohledávky velkých věřitelů, firem, krajů a měst, ve zkrachovalé Sberbank CZ. O tom, jak se peníze rozdělí, rozhodne stálý věřitelský výbor. Kraje a města jsou ale v pořadníku až na konci. Přitom jen Kraj Vysočina má přihlášeny pohledávky za více než 2,5 miliardy korun.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ačkoli jsou to podle krajského hejtmana Vítězslava Schreka (ODS) především úspory, kraj musel učinit opatření. „Aktualizovali jsme rozpočty, střednědobé cash flow a zajistili možnost čerpání z kontokorentního úvěru v případě potřeby,“ popsal Právu Schrek.

Kraj žádnou z investičních akcí zastavovat nemusel. Zda dostane své peníze zpět, to zůstává s otazníkem.

Přednostní právo na pohledávky má Garanční systém finančního trhu, který po uzavření Sberbank vyplácel střadatelům úspory do výše 2,5 milionu korun. Nyní má pohledávky za 27 miliard. Další na řadě budou malé a střední podniky, až pak velké firmy, kraje a města, jimž v bance zůstalo celkem okolo pěti miliard.

Česká Sberbank nabídne k prodeji své úvěrové portfolio

Ekonomika

Na všechny by se dostat nemuselo. Podle Hospodářských novin má insolvenční správkyně Jiřina Lužová zatím dvě závazné nabídky na odkup aktiv Sberbank ve výši zhruba 30 miliard korun. K tomu je k dispozici hotovost banky v hodnotě 16 miliard. To by bylo zhruba 46 miliard proti 60 miliardám, které přihlásili věřitelé.

„Z původně optimistické prognózy, která vycházela z dobré finanční kondice banky před odebráním licence, se nyní připravujeme na všechny varianty,“ poznamenal Schrek.

Krajů a měst, jako je Vysočina, je více. Jihlavě zůstalo v bance přes 160 milionů korun. Uvázlé finanční prostředky podle Jana Jaroše, který vede ekonomický odbor, Jihlavě chybějí, a to zejména v souvislosti se zvyšováním cen a situací na trhu s energiemi. „Poprali jsme se s tím a hospodaření města je stabilizované,“ dodal.

Kraj Vysočina má u Sberbank miliardy, snaží se k nim dostat

Ekonomika

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích má v bance pohledávku za více než 275 milionů korun. „Neměli jsme v plánu tyto finanční prostředky v krátkém výhledu využít, jedná se o volné prostředky, uložené jako spořicí vklad,“ řekl její mluvčí Štěpán Kuděj. „Samozřejmě usilujeme o připsání celého vloženého vkladu, ale vzhledem k probíhajícímu řízení by byl jakýkoliv odhad či předpoklad spekulací,“ dodal.

Nespokojenost se správkyní

Kraje s některými dalšími věřiteli nejsou s postupem insolvenční správkyně Jiřiny Lužové spokojeny. Obávají se, že odprodá aktiva banky za takovou sumu, že na ně nezbude. To bylo podle informací Práva znát i na volbě stálého věřitelského výboru ve čtvrtek večer.

Kraj Vysočina byl doposud v prozatímním věřitelském výboru, ale už dříve ohlásil, že kvůli postupu insolvenční správkyně nebude usilovat o zvolení do stálého výboru.

ČNB pravomocně odebrala bankovní licenci Sberbank CZ

Ekonomika

„Narůstající pochybnosti a zamítnutá podání ze strany insolvenčního soudu nás vedou k přesvědčení, že nemůžeme efektivně ovlivnit proces insolvence ve prospěch nás a dalších věřitelů,“ uvedl Schrek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám