Hlavní obsah

Kotle s nižší účinností končí. Povinné budou energetické štítky

EU zpřísnila pravidla pro prodej dalších spotřebičů, tentokrát pro ty určené pro vytápění a ohřev vody. Bojlery, tepelná čerpadla a kotle musí být od soboty označeny energetickými štítky. Ty se sezónní energetickou účinností vytápění nižší než 86 procent zcela skončí, například levnější nekondenzační plynové kotle se tak od soboty nesmí uvádět na trh. Obchody mohou jen doprodat zásoby.

Čistý štítek pro vysavače. Šipky ukazují energetickou třídu, pod nimi v obdélníčku vpravo je údaj o roční spotřebě, pod ním informace o emisích a hlučnosti a úplně dole účinnost vysávání koberců (vlevo) a pevných podlah.

Článek

V sobotu začne platit další opatření směrnice Evropské unie, jejímž cílem je snižovat spotřebu energie a zvyšovat podíl obnovitelných zdrojů. Už dříve se na jejím základě zakázal například prodej neúsporných žárovek či vysavačů.

Pro majitele dosluhujícího nekondenzačního kotle to znamená do budoucna při výměně vyšší náklady. Modernější kondenzační topidla jsou totiž dražší, navíc při instalaci vyžadují stavební úpravy. Mají však vyšší účinnost a mohou ušetřit peníze. Konkrétní účinnost je ale dána několika faktory konkrétního domu, zásadní roli hraje objem vody v topném systému. Čím větší, tím lepší. Ideální je mít podlahové vytápění.

Energetické štítky přinesou zákazníkům snadnější orientaci v nabídce ohřívačů vody i tepelných čerpadel. Zákazníci si tak budou moci lehce u jednotlivých výrobků porovnat hodnoty roční energetické spotřeby, hladiny akustického výkonu a třídu energetické účinnosti.

„Kromě energetické třídy zákazníkům doporučujeme sledovat zejména roční spotřebu elektrické energie,“ říká Karel Pacourek, ředitel výrobce bojlerů Družstevní závody Dražice.

Třídy energetické účinnosti se podle plánu EU znovu zpřísní za dva roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám