Hlavní obsah

Košický kraj chce převzít železárny za jedno euro, aby zabránil propouštění

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Železárny U.S. Steel Košice před časem oznámily, že do roku 2021 propustí 2500 zaměstnanců. Vedení Košického kraje chce zabránit propouštění tím, že nabídlo za převzetí železáren jedno euro. Košický kraj se při tomto návrhu odvolává na podobný vývoj, který se koncem ledna 2012 odehrál v bývalých železárnách U.S. Steel v Srbsku.

Foto: U. S. Steel Košice

Ilustrační foto

Článek

V Srbsku nabídl kraj jeden dolar za dočasné převzetí železáren Smederevo. „Dočasným vstupem do U.S. Steel Košice chce kraj předejít důsledkům negativního vývoje v závodě, především propouštění dalších zaměstnanců,“ řekla mluvčí Košického kraje Anna Činčárová. Vedení železáren se k nabídce kraje zatím nevyjádřilo.

V košických železárnách a dceřiných společnostech pracuje v současnosti asi 12 tisíc lidí. „Máme obavu o zachování konkurenceschopnosti podniku, o jeho dlouhodobé přežití a také o zachování zaměstnanosti v kraji,“ nechal se slyšet šéf kraje Rastislav Trnka. „Domníváme se, že snížení konkurenceschopnosti podniku způsobila nízká míra investicí do modernizace a rozvoje podniku,“ dodal Trnka.

Místopředseda slovenské vlády pro investice Richard Raši označil nabídku kraje za „nechutný aprílový žert vůči lidem, kteří tam pracují“. Podle něj by kraj, který má problémy s financováním silnic, škol a sociálních zařízení, sotva mohl zvládnout řídit jednu z největších slovenských továren. Dodal, že Trnka se „musel zbláznit, nebo si léčí pocit méněcennosti”.

U.S. Steel Košice považuje za největší problém tzv. enviromentální daně Evropské unie. Výrobci ocele z unie se cítí těmito poplatky diskriminováni a producenti ocele ze zemí mimo unii tak získávají konkurenční výhodu. Plánované propouštění v košické firmě souvisí také s celkovou krizí ocelářství ve světě.

Společnost U.S. Steel Košice snížila od poloviny června výrobu železa a oceli odstavením jedné ze tří vysokých pecí. „Po dohodě s odbory pracujeme ve čtyřdenním pracovním týdnu,“ uvedla společnost patřící jednomu z předních světových výrobců oceli, americké United States Steel Corporation.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám