Hlavní obsah

Koruně se v úterý dařilo, pomohl optimismus ohledně jednání Ruska s Ukrajinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koruna v úterý posílila vůči dvojici hlavních světových měn za poslední více než měsíc. K euru od pondělního podvečera zpevnila o 11 haléřů na 24,49 Kč/EUR a k dolaru o 36 haléřů na 22,06 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ve vztahu k jednotné evropské měně uzavírala koruna obchodování na silnější úrovni naposledy 21. února. Vůči dolaru je nejpevnější od 27. února.

Koruně dnes pomohla pozitivní nálada na světových tvrzích, vyvolaná jednáním představitelů Ruska a Ukrajiny v Istanbulu, uvádí Jana Steckerová z Komerční banky.

Ve srovnání s ostatními středoevropskými měnami ale bylo posílení koruny méně výrazné.

Koruna se se vrátila k úrovním před ruskou invazí na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

„Ta zřejmě vyčkává na výsledky čtvrtečního zasedání České národní banky,“ domnívá se ekonomka. Podle ekonomů oslovených ČTK bankovní rada zvýší základní úrokovou sazbu zřejmě o 0,5 procentního bodu na pět procent.

Trh ve svých cenách však zahrnuje zvýšení klíčové sazby o 75 bazických bodů, uvádí Steckerová. „Padesátibodové utažení měnových podmínek by tak bylo pro trhy zklamáním,“ dodala.

Důvodem očekávaného zvyšování sazeb je nadále rostoucí inflace umocněná válkou na Ukrajině a snaha centrální banky tlumit inflační očekávání, tedy že inflace nadále rychle poroste.

Na posledním měnovém jednání na počátku února rada zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 4,5 procenta.

Kurz české měny:

Předchozí závěrV úterý kolem 17:00
Kč/EUR24,6024,49
Kč/USD22,4222,06

Zdroj: Patria Online

Reklama

Výběr článků

Načítám