Hlavní obsah

Koruna výrazně posiluje, ČNB ji ale pod 27 Kč/EUR nepustí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká měna během úterý výrazně posílila k euru, obchodovala se na hladině 27,14 Kč/EUR. Analytici předpokládají, že spekulanti budou v následujících dnech hranici 27 korun testovat. Zasáhne ale podle nich Česká národní banka (ČNB), která si stanovila držet kurz nad touto hranicí, a korunu do většího posílení nepustí.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Článek

"ČNB by s pravděpodobností 101 procent nedovolila posílení kurzu pod hranici kurzového závazku, tedy 27 korun za euro," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek. V posledních dnech se ke kurzu koruny vyjádřili členové bankovní rady, kteří závazek ČNB potvrdili. "Pokud by nestačila slova, přijde ČNB na trh s korunami, jichž se může ´vyrobit´ neomezené množství," dodal Marek.

I podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka je ČNB připravena přílišnému posílení koruny zabránit. "Překonání hranice by tak vůbec nepřišlo, nebo by bylo opravdu jen minimální," uvedl.

ČNB začala s intervencí proti posilující koruně na podzim roku 2013, euro tehdy skokově z 25,7 Kč podražilo až k 28 korunám. ČNB už dříve oznámila, že bude slabou korunu uměle držet nejméně do poloviny roku 2016.

Koruna začala výrazněji posilovat v posledních dvou týdnech, na začátku března se obchodovala za 27,5 Kč/EUR. Nyní je euro o 35 haléřů levnější.

Naopak nejvýše byl kurz v polovině ledna, kdy jedno euro stále podle serveru Patria Online 28,13 korun. Takto vysoko se ale dlouho neudržela.

Větší pád o prázdninách?

Analytik Komerční banky Marek Dřímal dodal, že pokud koruna posílí, bude to buď během následujících několika málo týdnů, nebo o prázdninách. Nicméně Dřímal očekává, že koruna v následujících měsících bude k euru oslabovat. Důvodem bude tradiční jarní odliv dividend do zahraničí a s tím spojená poptávka po eurech.

Případné testování hranice 27 Kč/EUR by podle hlavního analytika Ery Jana Bureše bylo spíše krátkým pokusem než dlouhotrvající bitvou mezi centrální bankou a spekulanty. "ČNB by neměla mít problém tuto hranici ubránit. ČNB je v případě oslabení koruny v zásadě neomezeným pánem - teoreticky může natisknout nových peněz, kolik bude chtít. Prakticky jí v tom může podobně jako ve Švýcarsku bránit pouze tlak veřejnosti," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám