Hlavní obsah

Koruna vůči dolaru vyšplhala na šestileté maximum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká koruna ve středu vůči dolaru nečekaně zpevnila. Kurz se při dopoledním obchodování dostal až na 28,25 Kč/USD, což je nejsilnější hodnota od dubna 1997. Odpoledne pak kurz koruny vyšplhal až na závěrečných 28,13 koruny za dolar.

Foto: Jan Kaše

Kolona motocyklů vyráží

Článek

Rekordní kurs dopoledne oznámil dealer České spořitelny Viktor Mikulecký. Dolar proti euru oslabil až na 1,1128 USD/EUR. Odpoledne koruna vůči dolaru zpevnila až na 28,13 Kč/USD, čímž dále zvýraznila svou nejsilnější hodnotu od jara 1997.

Na domácí ekonomiku má slabý dolar spíš pozitivní vliv. Zlevňuje totiž ropu a plyn, ale také řadu spotřebního zboží dováženého za dolary, tedy zejména počítače či elektroniku.

Vůči euru koruna posílila o zhruba deset haléřů na 31,40 Kč/EUR, kde po 17:00 končila. Kurz koruny k euru by měl do konce týdne zůstat v pásmu 31,40 až 31,60 Kč/EUR. Mikulecký očekává klidné obchodování, protože tento týden je chudý na makroekonomická data a navíc je ve čtvrtek svátek.

Rekordy láme i euro

V centru zájmu investorů se během dopoledního obchodování v Evropě ocitla i evropská měna euro. Jeho kurz totiž vzrostl na nejvyšší úroveň za poslední čtyři roky, a to nejen k dolaru, ale i proti japonskému jenu.

V 11:50 SELČ se euro prodávalo za 1,1123 USD a proti úternímu závěru 1,1022 USD tak dále výrazně zpevnilo. Odpoledne se společné evropské měně podařilo k dolaru dosáhnout nového čtyřletého maxima, když posílila až na 1,116 USD/EUR. "Obchodníci tak reagují jednak na to, že statistiky přicházející z USA nejsou nikterak příznivé, a jednak na to, že úrokové sazby v Evropě zůstávají stále výrazně vyšší než v Americe," upozornil analytik Volksbank Vladimír Pikora.

Euro takřka bez problémů prolomilo všechny klíčové hranice odporu a ocitlo se na nejvyšší úrovni od poloviny roku 1999. Řada investorů totiž v posledních dnech utíká před nejistou americkou ekonomikou do eurozóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám