Hlavní obsah

Koruna se vůči euru propadá

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Česká měna se na začátku týdne dále propadá vůči euru. Kurz klesl až na 26,417 koruny za euro. Vyplývá to z dat serveru Kurzy.cz. Od začátku března tak koruna vůči euru ztratila přibližně 40 haléřů. Koruna setrvale klesá od poloviny února, kdy byla nejsilnější za dobu trvání pandemie, překonala hranici 26 korun za euro až na 25,68 koruny.

Článek

Tak silná jako v únoru nebyla koruna ani loni v létě, kdy se opatření zásadně rozvolnila a lepší situace byla i v dalších zemích. „V srpnu byla sice ekonomická nálada lepší než v únoru, zároveň ale Česká republika ještě nezkrotila inflaci, kterou měla tehdy stále jednu z nejvyšších v Evropě,” vysvětlil na dotaz Novinek hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

„Únorové zpevnění se odehrávalo v době mnohem krotší inflace. Česká měna přestala vnitřně znehodnocovat, a tak ji i optimismus trhů dokázal zpevnit více než v létě,” dodal.

Od té doby však koruna setrvale klesá.

„Světové trhy začínají citelněji vnímat rozdíly ve vývoji pandemie v jednotlivých zemích. Zatímco z eurozóny s výjimkou Slovenska plynou dnes spíše pozitivní zprávy o možném rozvolňování, od nás je slyšet jen hlasitou nerozhodnost, kdy se stát rozhodl nedodržet své rozhodnutí, že lockdown bude jen na tři týdny,“ uvedl na dotaz Novinek hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

Trhy by byly pochopily i kroky s negativním dopadem na ekonomiku
Ekonom Petr Bartoň

„Trhy by dokázaly pochopit i kroky s negativním dopadem na ekonomiku, pokud budou směřovat k rychlejšímu ukončení katastrofálního růstu pozitivních případů v Česku, který pozorují s obavou,“ dodal Bartoň.

Řada ekonomů přitom v posledních dnech volala po tom, aby stát v rámci krátkodobých opatření omezil také průmyslové provozy, kde se virus aktuálně šíří nejvíce. Argumentuje tím, že v případě otálení se pandemie ještě více prodraží, protože lockdown bude delší.

Ekonom Peterka: Bez omezení průmyslu můžeme mít lockdown až do léta

Ekonomika

Bartoň dále připomněl, že Spojené státy oznámily silný nárůst zadlužení. „Americké dluhopisy tak budou pro investory zajímavější, a ti se proto částečně stahují z rizikovějších pozic. Mezi rizikové investice přitom nepatří euro, ale právě česká koruna. I proto česká měna vůči euru klesá,“ uzavřel ekonom.

Právě kvůli tomu, že investoři korunu (stejně jako další regionální měny) považují za riziková aktiva, je tuzemská měna podobně jako akcie náchylná na společenské a ekonomické otřesy a na růst napětí.

Krátká uzávěra průmyslu by pomohla, říká ekonom

Ekonomika

Pandemie znamenala prudký propad

Před první vlnou protipandemických restrikcí koruna v polovině loňského února posílila dokonce na 24,795 Kč/euro. Následně se její kurz výrazně propadl.

Na pandemické dno česká měna dopadla loni 24. března, kdy jedno euro vycházelo na 27,81 koruny. V průběhu letního rozvolňování postupně umazávala ztráty, ale hranici 26 Kč/euro se jí loni prolomit nepodařilo.

Neutěšená koronavirová situace zase srazila korunu

Ekonomika

Nejlépe na tom loni v létě byla 20. srpna, kdy se dostala na 26,06 koruny za euro. Její růst ale zastavil nástup podzimní vlny pandemie a souvisejících opatření. Následoval další pád až na 27,345 Kč/euro k 29. říjnu.

Teprve 1. února letošního roku se koruně po dlouhé době podařilo prorazit hranici 26 Kč/euro.

Následně však došlo k obratu trendu kvůli zhoršující se epidemiologické situaci. Od té doby se tuzemská měna propadá. Teď je zase tam, kde byla v první polovině prosince.

Reklama

Související články

Koruna je nejsilnější od 10. března

Koruna pokračuje v posilování vůči euru. V pondělí se tak dostala na kurz 25,735 Kč/euro. Vyplývá to z dat serveru Kurzy.cz. Česká měna je tak nejsilnější od...

Výběr článků

Načítám