Hlavní obsah

Koruna je nejsilnější od 10. března

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koruna pokračuje v posilování vůči euru. V pondělí se tak dostala na kurz 25,735 Kč/euro. Vyplývá to z dat serveru Kurzy.cz. Česká měna je tak nejsilnější od 10. března, kdy euro vycházelo na 25,715 koruny.

Článek

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Jana Bureše by silná koruna mohla odradit Českou národní banku (ČNB) od zvyšování úrokových sazeb. „I když centrální bankéři již počítají v nové prognóze se silnějším kurzem koruny, koruna zůstává nepředvídatelnou divokou kartou,” uvedl.

„A vidina letošního růstu sazeb korunu může hnát kupředu ještě rychleji, než dnes centrální bankéři i my předpokládáme, což by mohlo plánované zvyšování sazeb trochu pozdržet,” dodal.

Před covidem 24,795 koruny za euro 

Před první vlnou protipandemických restrikcí koruna v polovině loňského února posílila dokonce na 24,795 Kč/euro. Následně se její kurz výrazně propadl.

Na dno česká měna dopadla 24. března, kdy jedno euro vycházelo 27,81 koruny. V průběhu letního rozvolňování postupně umazávala ztráty, ale hranici 26 Kč/euro se jí tehdy prolomit nepodařilo.

Koruna opět vylepšila své maximum za epidemie

Ekonomika

Nejlépe na tom v létě byla 20. srpna, kdy se dostala na 26,06 koruny za euro. Její růst ale zastavil nástup podzimní vlny pandemie a souvisejících opatření. Následoval další pád až na 27,345 Kč/euro k 29. říjnu.

Od té doby koruna s přestávkami posiluje. V návratu k předpandemickým hodnotám by jí mohly zabránit ekonomické důsledky šíření agresivnějších variant koronaviru.

Korunu stejně jako další regionální měny investoři považují za riziková aktiva. Jsou proto podobně jako akcie náchylné na společenské a ekonomické otřesy a na růst napětí.

Reklama

Související články

Koruna opět vylepšila své maximum za epidemie

Česká měna v pátek k euru vylepšila své maximum od doby před začátkem epidemie koronaviru. Zpevnila o desetník na 25,79 Kč/EUR i díky prognóze České národní...

Výběr článků

Načítám