Hlavní obsah

Česká měna se blíží 26 Kč za euro a má šanci posílit

Právo, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České měně se v posledních týdnech podařilo výrazně zotavit z oslabení, které jí na jaře způsobila koronavirová krize, kdy euro stálo téměř 28 korun. Začátkem měsíce se těsně přiblížila k hranici 26 korun za euro.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Před směnárnami se tvoří fronty, lidé chtějí vyměnit eura za co nejvýhodnější kurz.

Článek

Včera byl kurz kolem 26,20 za euro a 22,20 za americký dolar a podle většiny analytiků oslovených Právem by tuzemská měna v dalších měsících mohla dál mírně posílit jak vůči evropské měně, tak vůči dolaru.

To je dobrá zpráva pro ty, kteří se chystají na dovolenou do zahraničí, ale i z pohledu zákazníka, který kupuje zboží z dovozu.

„V srpnu očekáváme spíše stagnaci a vyšší míru volatility (kolísání) oběma směry, která je typická pro srpnové obchodování na trzích zasažených nízkou prázdninovou aktivitou. V dalších měsících by se ale měla koruna podívat pod hranici 26 za euro,“ řekl Právu ekonom Komerční banky František Táborský.

Koruně podle něj pomáhá zejména sílící euro vůči dolaru, rostoucí korunové tržní úrokové sazby a pozitivní nálada akciových trhů. Koruna má nakročeno k posílení i podle ekonoma Roklenu Jana Berky.

Lepší pozice oproti USA

„Vše samozřejmě bude záležet na tom, zda se nedočkáme černého scénáře v podobě výrazně rostoucího počtu nakažených koronavirem, který by si vyžádal další restriktivní opatření spojená se zpomalením otevírání nejen české, ale především evropské ekonomiky,“ poznamenal.

Koruna se přiblížila na dostřel hranici 26 korun za euro

Ekonomika

Podle Berky však Evropa má v tomto směru alespoň prozatím například oproti Spojeným státům lepší výchozí pozici. „Což bude ve zbytku roku výhoda nejen pro euro, ale také pro korunu,“ soudí.

Opatrně optimistický je i analytik Tomáš Pfeiler ze společnosti Cyrrus. „K citelnému oslabení eura nebo koruny by došlo pouze v případě dalšího kola plošných restriktivních opatření a celkového vypnutí ekonomiky, což aktuálně nepovažujeme za reálný scénář. Očekáváme, že do konce roku koruna posílí k úrovním 22 vůči dolaru a 26 vůči euru,“ uvedl.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok v rozhovoru pro Právo minulý měsíc očekával spíše stabilitu kurzu koruny kolem tehdejší úrovně 26,60 za euro, s „výkyvy v řádech desetihaléřů“.

Ve směnárnách pozor

„Pokud by se ekonomika úplně stabilizovala, tak si myslím, že určitý potenciál k posilování zpět na úrovně předcovidové u koruny existuje,“ dodal nicméně Rusnok.

Silnější domácí měna poněkud ztěžuje situaci českým exportérům, kteří se snaží oživit svůj obchod. Jejich výrobky totiž prodražuje. Na nedávném exportním fóru ale Rusnok uvedl, že aktuální posilování koruny nepovažuje za problém.

ECB rozšíří program nákupu dluhopisů o 16 bilionů korun

Ekonomika

Z pohledu běžného výletníka není dopad výkyvu kurzu o pár desetihaléřů příliš dramatický, rozdíl je v řádu stokorun. Českým turistům se však před cestou do zahraničí vyplatí porovnat třeba přes internet kurzy směnáren. Ty se totiž za jedno euro někdy liší i o víc než korunu. Ve směnárně je možné dosáhnout na lepší kurz než při placení kartou nebo výběru z bankomatu v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám