Hlavní obsah

Koruna prudce posiluje, je nejvýše za pět měsíců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká koruna v pondělí posílila k euru o více než třicet haléřů a den končila na hodnotě 29,39 koruny za euro. To je její nejsilnější hodnota od března. V úterý ráno měna mírně oslabila na 29,47 koruny. Za prudkým růstem stojí především pondělní nečekaně dobré výsledky zahraničního obchodu.

Článek

"Přebytek byl vyšší, než se očekával a impuls dobrého vývoje zahraničního obchodu do HDP nebude malý," komentoval analytik Komerční banky Vladimír Kvasnička. Přebytek zahraniční obchodu skončil za červen číslem 7,5 miliardy korun, [celá zpráva] trh přitom počítal se čtyřmi miliardami.

Analytici ale našli spoustu jiných důvodů, proč se nyní středoevropským měnám včetně Kč daří. Podle Davida Navrátila z České spořitelny má svůj vliv i to, že španělská firma Telefónica zahájila minulý týden povinný výkup akcií a část platí ze svých zdrojů v zahraničí, což má na kurz vliv. Navrátil spekuluje také o tom, že světový trh je rozmrzelý ze situace v Japonsku, kde se chystají předčasné volby kvůli neúspěšnému pokusu o reformu finančního trhu, [celá zpráva] a snaží se portfolio rozložit i do jiných regionů.

Čekání na další vývoj

Ze středoevropských měn posílila česká koruna od začátku roku nejvíce, o tři procenta. Jen za poslední měsíc přidala 90 haléřů. "Při pohledu na kurz z pohledu několika posledních týdnů je vidět, že se koruna doslova utrhla ze řetězu," komentoval to analytik Volksbank Vladimír Pikora.

Trh nyní napjatě očekává, zda koruna klesne zpět k hranici 30 korun, nad níž se v posledních měsících pohybovala, nebo na nízké úrovni vydrží. "To bude pravděpodobně záležet na nových statistikách, které budou tento týden vycházet. Čeká nás pravděpodobně zvýšení úrokových sazeb v USA, HDP v Německu a série čísel z domácí ekonomiky. Všechna tato data mohou rozdat nové karty," doplnil Pikora.

V úterý koruna zahájila mírným poklesem na 29,47 koruny za euro. K dolaru se měna obchoduje pod hranicí 24 korun na 23,76 Kč/USD.

Ohrožené zvýšení sazeb

Viceguvernér České národní banky Miroslav Singer se už v pondělí večer nechal slyšet, že silná měna by mohla "odsunout" zvýšení úrokových sazeb. Pokud by dál posilovala mohlo by to znamenat i další snížení základní úrokové sazby, která je už teď na nízké hodnotě 1,75 procenta.

Pro ponechání sazeb na této úrovni hrají navíc i zveřejněné výsledky inflace. Červencové číslo neukázalo, že by inflace chtěla výrazněji růst, jak ČNB očekává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám