Hlavní obsah

Nepovedená reforma pošty vyvolá v Japonsku předčasné volby

TOKIO

Japonský premiér Džuničiró Koizumi spojil osud dolní komory tamního parlamentu s klíčovou reformou bank, kterou se v parlamentu snažil prosadit. Senát ale klíčovou privatizaci poštovní spořitelny v pondělí odmítl. Koizumi tak nyní volby vyhlásí.

Článek

Chystané změny jsou základním kamenem hospodářských reforem, které premiér prosazuje od převzetí úřadu v roce 2001. Horní komora parlamentu zamítla reformu v poměru 125 ku 108 hlasům.

Premiér by ještě v pondělí měl oznámit rozpuštění Sněmovny reprezentantů a oficiálně vyhlásit předčasné volby. Měly by se konat v září.

Giganta rozdělit a postupně rozprodat

Koizumi a zastánci reforem tvrdili, že je čas otevřít zkostnatělou poštu běžnému bankovnímu životu, především umožnit, aby banka mohla vydělávat na investicích. Návrh měl japonskou poštu do roku 2007 rozdělit na čtyři podniky pod státním holdingem. Do roku 2017 by pak stát části banky prodal. Pošta je se třemi bilióny dolarů (asi 72 biliónů korun) aktiv největší světovou institucí, která přijímá vklady.

Odpůrcům se nelíbilo to, že by zřejmě zanikly pobočky na venkově, což by znamenalo propouštění a vstup banky této velikosti do tržní konkurence by znamenal ohrožení ostatních bankovních ústavů v zemi. Instituce v Japonsku kromě biliónových vkladů zaměstnává čtvrt miliónu lidí a má 25 tisíc poboček.

"Pro reformy v Japonsku je dnešek velmi smutným dnem," uvedl Kirby Daley ze Société Générale. "Dopady tohoto hlasování budou cítit v následujících letech," dodal. Politická nejistota podle něj oživování japonské ekonomiky nepomůže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám