Hlavní obsah

Koruna po šesti letech prolomila hranici 28 Kč za dolar

PRAHA

Americký dolar na světových trzích ve čtvrtek opět oslabil a koruna tak páteční obchodování zahájila dalším rekordem. Proti americké měně se dostala až na 27,91 Kč za dolar, což je nejsilnější hodnota od počátku roku 1997. ČTK to řekl dealer České spořitelny Viktor Mikulecký.

Foto: Archív Zuzany Pochylé

Pohled na Réunion

Článek

Krátce před půl jedenáctou dolar ztráty částečně korigoval a proti koruně stojí na 27,97 Kč/USD. Proti euru je koruna naprosto klidná a drží se kolem 31,40 Kč/EUR.

Levnější ropa a plyn

Na domácí ekonomiku má slabý dolar spíše pozitivní vliv. Zlevňuje totiž ropu a plyn, ale také řadu spotřebního zboží dováženého za dolary, tedy zejména počítače či elektroniku. Turistům cestujícím do zahraničí se rovněž zlevní zahraniční dovolené v dolarových oblastech, tedy prakticky všude mimo Evropu. Domácí banky však zatím nezaznamenaly výraznější zájem o nákup dolarů.

Dolar ve čtvrtek při obchodování na amerických trzích opět ztratil a dostal se až na 1,1286 USD/EUR, dnes mírně posílil a drží se mezi 1,122 a 1,125 USD za euro. Podle Mikuleckého může dolar proti euru ještě částečně oslabit a přiblížit se k 1,13 USD/EUR. Poté by mohla přijít mírná korekce, ale v prázdninových měsících by se měl kurz pohybovat zhruba kolem současných úrovní.

Obchodování vůči euru je klidné

Obchodování vůči euru je velmi klidné a koruna se od rána drží mezi 31,38 až 31,42 Kč/EUR. Na trhu je podle dealera klid, většina trhu totiž dnešní obchodování považuje spíše za součást prodlouženého víkendu. Klid by tak měl vydržet i po zbytek dne, na druhé straně však kvůli nízké likviditě může s kurzem zahýbat každý větší obchod.

Příští týden by koruna mohla mírně posílit k 31,25 Kč/EUR, kde však zřejmě dojde k výběru zisků. Obchodování by mělo být i nadále poklidné, k čemuž přispěje i další volný čtvrtek. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám