Hlavní obsah

Koruna proti euru i dolaru posílila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká měna v posledních dnech prudce oslabovala proti oběma světovým měnám. V pátek a v pondělí nicméně část ztrát smazala. V pondělí tak vůči euru posílila o 0,29 procenta na 25,725 koruny a vůči americkému dolaru o 0,23 procenta na 21,706 koruny.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vůči společnému evropskému platidlu se koruna ve čtvrtek propadla dokonce na 25,895 Kč za euro. Proti americké měně potom ve stejný den oslabila 21,874 Kč za dolar. Vůči dolaru se tak propadla na tříměsíční minimum, vůči euro se mu pak výrazně přibližovala.

Pokud se ČNB na srpnovém zasedání rozhodne pro další zvýšení úrokových sazeb, pak se jistě dočkáme silnější koruny na konci léta.
Pavel Peterka, ekonom Roklen

„Koruna se dostala začátkem července pod tlak. K oslabení koruny a dalších měn rozvíjejících se ekonomik došlo především vlivem zahraničních faktorů. Mezi nejdůležitější z nich lze zařadit jestřábí tón červnového zasedání amerického Fedu, kde byl oznámen úmysl dvojího zvýšení úrokových sazeb v roce 2023, což trhy odměnily vyšší důvěrou v dolar,“ sdělil Novinkám hlavní ekonom skupiny Roklen Pavel Peterka.

„Oznámení Fedu o dvojím zvýšení sazeb v roce 2023 vedlo obratem ke zplošťování americké výnosové křivky. To lze z pohledu trhů interpretovat jako ochlazení očekávání rychlé ekonomické obnovy spojené s ekonomickým růstem,“ dodal.

Koruna je vůči euru nejsilnější od loňského nástupu pandemie

Ekonomika

V neprospěch koruny podle Peterky dále hovoří zhoršující se vývoj globální pandemie v souvislosti s novými variantami viru covid-19. „Posilování nejistot na světových trzích běžně působí tlak na oslabení rizikovějších měn, mezi které koruna nepochybně patří,“ dodal Peterka.

Podle ekonoma však lze aktuální oslabení koruny vnímat jako přechodné. „Česká ekonomika je v dobré kondici a pokračující ekonomická obnova vedle jestřábí politiky ČNB bude tlačit na silnější korunu, která se dle našich odhadů v druhé polovině tohoto roku podívá k 25 korunám z euro,“ domnívá se.

„Pokud se ČNB na srpnovém zasedání rozhodne pro další zvýšení úrokových sazeb, pak se jistě dočkáme silnější koruny na konci léta. V případě dalších explozí nákazy budou rizikovější měny jako koruna oslabovat a posilovat budou měny, které investoři vnímají jako bezpečné útočiště – například dolar a do jisté míry také euro,“ uzavřel.

Koruna je proti dolaru nejsilnější od dubna 2018

Ekonomika

V polovině června se koruna vůči euru dostala na nejvyšší hodnoty od počátku pandemie. Konkrétně 11. června tak jedno euro vycházelo na 25,335 koruny.

Před první vlnou protipandemických restrikcí v loňském roce koruna posílila dokonce na 24,795 Kč/euro. Naopak na pandemické dno kurz české měny vůči evropskému platidlu dopadl loni 24. března, kdy jedno euro vycházelo na 27,81 koruny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám