Hlavní obsah

Koruna po dobrých zprávách láme rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dobré zprávy českých statistiků táhnou kurs koruny do rekordních výšin. Česká měna v pátek po oznámení loňských příznivých výsledků zahraničního obchodu posílila o 12 haléřů na 29,90 Kč za euro, a dále tak vylepšila 2,5letý čtvrteční rekord. Okolo 17:00 končila na 29,93 Kč/EUR. Ekonomové čekají další posílení kurzu.

Foto: Adam Čech

Turnaj u Hamroně

Článek

"Ještě pár takových čísel a domácí měna se může posunout až na 29,50 Kč/EUR. Zdá se, že silnější kurz koruny ekonomiku neohrožuje. Dnešní statistika ukazuje, že posilování koruny je opodstatněné," sdělil Novinkám Vladimír Pikora z Volksbank.

Podobný názor má i Markéta Šichtařová z Next Finance. "Domníváme se, že posilování koruny k euru může i v dalších dnech dále pokračovat. Brzy může koruna zpevnit až na 29,80 CZK/EUR. Kurz bude z dobrých výsledků zahraničního obchodu ještě dlouho těžit," sdělila Novinkám Šichtářová.

Obchod se zahraničím skončil za celý loňský rok schodkem 20,6 miliardy korun, což je nejnižší deficit od roku 1993. V samotném prosinci se obchod z listopadového přebytku propadl do schodku 7,6 miliardy Kč. Šlo o nejlepší prosincový výsledek za deset let. [celá zpráva]

ČNB je opatrnější

Centrální banka nevnímá výsledky obchodní bilance na rozdíl od analytiků jako jednoznačný důvod pro skokové posilování kurzu. "Výsledky zahraničního obchodu jsou velmi dobré, ale s ohledem na předchozí posílení kurzu si nemyslím, že by byly dostatečně silným argumentem pro jeho další posilování," řekl ředitel měnové sekce a statistiky ČNB Tomáš Holub.

Silnější koruna zlevňuje dovezené zboží v obchodech i zahraniční dovolenou, tuzemským vývozcům však snižuje zisky. Silná koruna také tlumí inflaci a odsouvá potřebu růstu úroků. Centrální banka se podle ekonomů může snažit zpevňování koruny zbrzdit, nebude ale bojovat proti celkovému posilovacímu trendu české měny.

Vůči dolaru byla koruna stabilní a celý den se obchodovala kolem 23,10 Kč/USD.

Reklama

Související články

Českému exportu se loni mimořádně dařilo

Obchod se zahraničím skončil loni schodkem 20,6 miliardy korun, což je nejnižší deficit od roku 1993. Předběžné údaje v pátek oznámil Český statistický úřad....

Výběr článků

Načítám