Hlavní obsah

Koruna posiluje a je nejsilnější od února

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká měna od konce minulého týdne posiluje a dostala se vůči euru na nejsilnější hodnotu od letošního února. Ve středu zpevnila zatím o tři haléře na 24,39 Kč/EUR. Od páteční obchodní seance posílila o 27 haléřů, tedy o 1,49 procenta, řekl analytik společnosti XTB Štěpán Hájek. Důvodem můžou být podle analytiků intervence České národní banky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Koruna dnes pokračuje v posílení v pozadí rychlejšího růstu inflace, který za červen činil 17,2 procenta. Koruna však posiluje už od konce minulého týdne, zatímco ostatní regionální měny jako polský zlotý nebo maďarský forint převážně oslabují," uvedl Hájek.

Za dlouhodobým posilováním koruny pravděpodobně stojí práce ČNB. Ta minulý týden informovala, že v květnu v rámci intervence na trhu vynaložila na obranu koruny před jejím oslabením téměř 3,5 miliardy eur (85,3 miliardy Kč). V červnu to pak podle některých analytiků bylo ještě více.

Intervenování na trhu ze strany centrální banky nejspíš probíhá i pod jejím novým vedením. Od července převzal post guvernéra Aleš Michl, částečně se obměnila i bankovní rada.

Maďarsko se snaží posílit forint. Úrokovou sazbu skokově zvedlo skoro na 10 procent

Ekonomika

Euro oslabuje

Podle Hájka je možné, že nové složení rady intervence na posílení koruny zvýšilo nebo se měna jen „svezla” na oslabení eura.

Jednotná evropská měna v úterý atakovala paritu k americkému dolaru, ve středu se pak na chvíli - poprvé od konce roku 2002 - propadla pod paritu s dolarem a krátce před 15:00 SELČ se prodávala zhruba v kurzu 0,9998 USD.

Koruna také může posilovat díky výhledu pro ještě rychlejší růst sazeb, což jí právě spolu s intervencemi odděluje od zbytku regionálních měn, dodal Hájek.

Euro slabší než dolar. Poprvé po 20 letech

Ekonomika

Podle analytika společnosti Ebury Romana Ziruka má ČNB prostředky na to, aby pokračovala v intervencích, což pravděpodobně udrží korunu silnou i v blízké budoucnosti.

"V budoucnu se zaměříme na další rozhodnutí ČNB, zejména pak na zasedání bankovní rady začátkem srpna. Jde o první zasedání v čele s novým guvernérem Alešem Michlem a může dát lepší představu o tom, jak moc je ČNB ochotna korunu posílit," podotkl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám