Hlavní obsah

Koruna je k euru nejsilnější od začátku války

Aktualizováno

Česká měna se v pondělí dostala k euru na nejsilnější úroveň od únorového začátku války na Ukrajině. K pondělním 17:00 posílila vůči euru proti předchozímu závěru o šest haléřů na 24,32 Kč/EUR.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K dolaru se dostala na stejný kurz, když zpevnila o 32 haléřů na 24,32 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Silnější než v pondělí byla koruna k euru naposledy letos 19. února. Když pak 24. února Rusko zaútočilo na Ukrajinu, česká měna výrazně oslabila. Dostala se až na kurz 25,77 Kč/EUR. V následujících měsících kurz koruny k euru značně kolísal.

V posledních dnech koruna posiluje od čtvrtečního oznámení, že Česká národní banka (ČNB) ponechá základní úrokovou sazbu na sedmi procentech.

„Co se týče vnějších vlivů, domácí měně může pomáhat menší zájem o dolar. Ten už ani ve dnech nepříznivých pro akcie příliš neposiluje a od konce září postupně ztrácí,“ sdělil analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk.

„Relativně dobrá pak byla i data z české ekonomiky. Zahraniční obchod tentokrát bez negativního překvapení – deficit byl o chlup lepší, než se čekalo. Růst průmyslové výroby rovněž překonal očekávání,“ doplnil Vlk.

Český statistický úřad dnes oznámil, že průmyslová výroba v Česku letos v září zrychlila meziroční růst na 8,3 procenta. Stavební výroba naopak zrychlila meziroční pokles na 3,7 procenta a zahraniční obchod skončil v září schodkem 13,9 miliardy korun.

Předchozí závěrPondělí kolem 17:00
Kč/EUR24,3824,32
Kč/USD24,6424,32

Zdroj: Patria Online

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám