Hlavní obsah

Korejská firma pracující pro Hyundai neplatí na Slovensku faktury

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Firma Wi Tech Slovakia, které z území Slovenska zabezpečuje výstavbu automobilky Hyundai v Nošovicích už několik měsíců neuhradila faktury svým subdodavatelům. Jak píše slovenský deník Hospodárske noviny, šéfové společnosti Wi Tech Slovakia se sídlem v Žilině Sung Nam Jeon a Soujong Kim v polovině května zmizeli.

Článek

Ani mateřská firma Wi Teh Korea neví, kde se nachází. "Lidem z okolí Žiliny dluží za montáž ocelových konstrukcí a za různé zámečnické a izolační práce v automobilce milióny korun," píše deník. Mateřská firma připustila, že Sung Nam Jeon peníze, které měl vyplatit slovenských firmám, pravděpodobně použil pro vlastní potřebu.

Dva slovenští podnikatelé už neuhrazenou pohledávku oznámili policii a do 30 dnů může začít trestní řízení. "Konatelé Wi Tech-u měli pohledávku údajně zaplatit strojním zařízením, ale poškození to nepovažují za adekvátní náhradu," uvedla mluvčí police v Žilině Jana Balogová.

Slováci nechtějí s Korejci spolupracovat

Šéfové Wi Tech Slovakia odjeli 15. května do Ostravy s tím, že se vrátí. Doposud se však nevrátili," říká poškozený majitel firmy Kovo z Višnového u Žiliny Štefan Valíček. Korejci mu dluží 2,2 miliónu slovenských korun. Podobně zůstali Korejci dlužni dalším slovenským firmám částky od 120 tisíc do 1,35 miliónu slovenských korun. Firma nezaplatila ani vlastním zaměstnancům.

Po těchto zkušenostech už nechtějí slovenští podnikatelé s Korejci spolupracovat. Automobilku Hyundai situace "velmi mrzí", i když neměla s poškozenými firmami uzavřené smlouvy. "V očích veřejnosti to kazí naše jméno," říká mluvčí automobilky v Česku Petr Vaněk. Automobilka podle něho platí svým dodavatelům včas, ale za nimi je řetězec subdodavatelů a na jeho konci malé české a slovenské firmy.

"Tok peněz až k nim nemůžeme kontrolovat. Viceprezident firmy to chce řešit velmi razantně," dodal Vaněk. Pokud by firma Wi Tech nezaplatila, Hyundai s ní přeruší spolupráci na všech příštích projektech včetně výstavby automobilky v Rusku a Latinské Americe. "To je dost účinný způsob, jak přivést takovéto firmy k rozumu," konstatoval mluvčí.

Slovenští podnikatelé a zaměstnanci Wi Tech vyslovili názor, že jejich šéfové jsou již doma a mateřská firma je kryje. Podařilo se jim totiž zjistit, že před svým zmizením posílali do Korejské republiky tisíce euro. "Vypadá to tak, že po převodu peněz dostali od někoho pokyn vypadnout ze Slovenska," uvedl Valíček. Slovensko nemá s Korejskou republikou uzavřenou smlouvu o justiční spolupráci, co může zabránit jejich případnému vydání slovenským soudům. Podvedené slovenské firmy žádají exekuci majetku firmy Wi Tech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám