Hlavní obsah

Kooperativa koupí neživotní pojištění od Pojišťovny ČS za 4,1 mld.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pojišťovna České spořitelny (PČS) prodá Kooperativě neživotní pojištění za předběžnou cenu 4,1 miliardy Kč. Uzavření transakce a stanovení konečné ceny na základě výsledků PČS za rok 2003 je plánováno na počátek příštího roku. Konečná cena se může od předběžné lišit o 10 % oběma směry. Informovala o tom Česká spořitelna, do jejíž skupiny PČS patří.

Foto: Tomáš Havel
Článek

Předmětem prodeje je celá neživotní část pojišťovny, takže do Kooperativy přejdou i zaměstnanci a hmotný majetek PČS. PČS je čtvrtou největší pojišťovnou v ČR, Kooperativě patří po České pojišťovně druhé místo. PČS, která se nyní zaměří úzce na životní pojištění, oslovila s nabídkou prodeje neživotního pojištění pět pojišťoven, jež patří mezi lídry trhu.

ČS bude prodej části PČS schvalovat na valné hromadě 4. listopadu. Podpis smlouvy o prodeji je plánován na první polovinu listopadu. Ke konečnému vypořádání by mělo dojít v prvním čtvrtletí 2004.

Kooperativa se stala v srpnu vítězem soutěže na prodej části PČS kvůli nejlepší ceně a strategii do budoucna, uvedla ČS. ČS uzavřela s Kooperativou smlouvu o strategickém partnerství, takže bude zprostředkovávat neživotní pojištění v celé své finanční skupině, zatímco Kooperativa bude ve své síti recipročně nabízet produkty skupiny ČS.

Pojišťovna ČS vznikla v Pardubicích v roce 1992 jako Živnostenská pojišťovna. V roce 1995 změnila obchodní jméno na ČS-Živnostenská pojišťovna a předloni na Pojišťovna České spořitelny. Její základní kapitál činí 1,12 miliardy Kč. Hlavními akcionáři PČS jsou Česká spořitelna s 55 procenty a Sparkassen Versicherung AG se 45 procenty.

Související články

Výběr článků

Načítám