Hlavní obsah

V čele Světové banky bude zřejmě Bushův "jestřáb" Wolfowitz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George W. Bush navrhuje, aby se novým šéfem Světové banky stal náměstek ministerstva obrany Paul Wolfowitz. Formálně ho ještě musí zvolit akcionářské státy Světové banky. Podle nepsané dohody je ale v čele Světové banky vždy Američan, Evropa má vždy šéfa Mezinárodního měnového fondu.

Foto: Promo Lucie Bílá
Článek

Podle sdělení Světové banky se nyní budou jménem Wolfowitze zabývat členské státy. Ještě nikdy se nestalo, že by státy amerického kandidáta odmítly. Nyní se o to možná evropské státy pokusí. Precedens z minulých let, kdy USA vyšachovaly evropského kandidáta na šéfa MMF, už existuje.

Wolfowitz patří v USA mezi neokonzervativce, je velkým zastáncem amerických intervecí v zemích, kde není demokratický režim. Velmi významně se podílel na plánech USA zaútočit na Irák, nyní patří mezi ty, co jej nejhlasitěji hájí.

Hlavní funkcí Světové banky je podpora zemí třetího světa a zaostalých regionů. Pokud v čele bude Wolfowitz je pravděpodobné, že podpora se bude daleko více rozdělovat podle politických kritérií.

Dalšími kandidáty na jmenování byli Robert Zoellick, který se ale stal novým náměstkem ministra zahraničí a také bývalá šéfka Hewlett-Packard Carly Fiorinová. Současný šéf Světové banky James Wolfensohn oznámil, že odstoupí 31. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám