Hlavní obsah

Konkurence sdílení aut houstne. V Praze začne jezdit italská Anytime

Právo, Novinky, gin, tov

Italská mezinárodní služba sdílení aut Anytime začne působit v Praze. Na začátku dubna zahájila možnost registrace uživatelů prostřednictvím mobilní aplikace a do měsíce umožní vyhledávat, rezervovat a odemykat auta přímo z mobilní aplikace. V nabídce bude několik set vozidel Toyota Yaris Hybrid.

Foto: Anytime, ČTK

Italská mezinárodní služba sdílení aut Anytime začne působit v Praze.

Článek

Italská služba Anytime je jedním z největších poskytovatelů carsharingu na světě a prvním nadnárodním hráčem, který přichází do Česka. Zde plánuje v příštích letech investovat až 30 milionů eur (774 milionů korun).

Anytime carshare si lze stáhnout z Apple Store nebo Google Play a provede online registraci, která trvá do 15 minut. Stačí vyfotit průkaz totožnosti, řidičský průkaz a pořídit selfie.

Dvě koruny za minutu

Ceny začínají od 1,99 Kč za minutu použití vozidla a uživatel nic dalšího neplatí. Služba zahrnuje benzin, mytí i pojištění vozu. Součástí je i bezplatné parkování v modrých a fialových zónách. Platba proběhne automaticky po ukončení pronájmu z připojené platební karty.

„Po schválení registrace si zákazník může vybrat nejbližší auto Anytime a rezervovat jej prostřednictvím mobilní aplikace. Aplikace najde nejbližší auto a vytvoří k němu trasu. Klient pak bude mít 20 minut zdarma, aby se k rezervovanému vozu dostal. Pak již jen pomocí aplikace auto otevře a může vyrazit,“ uvedl ředitel Anytime carshare v ČR Milan Beutl.

Z vlaku do sdíleného auta

Společnost Anytime začala poskytovat služby v pronájmu aut v roce 2012. V současné době provozuje více než 8000 automobilů ve 14 městech ve čtyřech zemích.

V Česku podnikají v oblasti sdílení aut s vlastním vozovým parkem například firmy Car4Way, Autonapůl a Ajo.cz. Celkově je v Česku přes 700 sdílených aut. Funguje ještě sdílení aut mezi studenty Uniqway nebo projekt HoppyGo, který umožňuje sdílení soukromých aut. Za ním stojí Škoda Auto a Leo Express.

Tento měsíc oznámil spolupráci s Car4Way další soukromý dopravce RegioJet. Přestoupit přímo z vlaku na nádraží do připraveného sdíleného auta je zatím možné v Praze a Brně, další by mohla být Ostrava.

Anketa

Vyzkoušeli jste už sdílená auta nebo jiné dopravní prostředky?
Ano
27,3 %
Ne
72,7 %
Celkem hlasovalo 55 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám