Hlavní obsah

Končí regulace nájemného ve 400 000 bytech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé přibližně 400 000 bytů se budou muset od Nového roku vypořádat s koncem regulace nájemného. Jak se bude uvolněné nájemné v roce 2011 skutečně vyvíjet, zatím není jisté. Majitelé domů sice mají návrhy na zvýšení, nájemníci na ně ale nemusí přistoupit. O výši se bude rozhodovat až v první polovině roku 2011. V únoru by měly vzniknout tzv. mapy místně obvyklého nájemného.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V případě neshod bude platit dosavadní nájemné a právě podle map o něm v případě stížnosti jedné ze stran rozhodnou soudy.

Deregulace se týká bytů v obcích, které patří soukromníkům či právě obci. Krajských měst včetně Prahy se nynější konec netýká, tam přijde úplná deregulace až na konci roku 2012.

Celkově je v Česku podle nedávných odhadů ministerstva pro místní rozvoj kolem 670.000 nájemních bytů s regulovaným nájemným. Všech nájemních bytů je celkem asi 920.000. Z nich je 470.000 bytů ve vlastnictví soukromých majitelů, 450.000 vlastní obce a stát.

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský se na rozdíl od advokátky majitelů domů Kláry Samkové neobává záplavy soudních sporů. Jeho úřad společně se Sdružením nájemníků ČR lidem poskytuje bezplatné poradenství, jak po Novém roce postupovat. "Daří se nám všem stranám vysvětlovat, že nejvýhodnějším řešením je vždy dohoda. Rozhodně se tak nemusíme obávat nějaké záplavy soudních sporů," uvedl nedávno ministr.

Majitelům nájemních bytů v současnosti příliš nepřeje celkový vývoj trhu. Převis nabídky nad poptávkou totiž tlačí jejich výnosy dolů.

"Díky vyšší nabídce na nájemním trhu klesají zvolna smluvní nájmy. Myslím, že každý rozumný pronajímatel řeší otázku, jak si s růstem regulovaných nájmů zároveň do budoucna své nájemníky v bytech udržet a přitom inkasovat odpovídající nájem," uvedl před časem realitní odborník a ředitel společnost Central Europe Holding Jiří Pácal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám