Hlavní obsah

Kompenzační bonus se zdvojnásobí, schválil Senát

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kompenzační bonus pro živnostníky a společníky malých firem vzroste z 500 na 1000 korun denně. Dohodářům zůstane denní kompenzace 500 korun. Ve čtvrtek to schválil Senát. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Valdštejnský palác, sídlo Senátu Parlamentu České republiky

Článek

Bonus bude podle předlohy vyplácen za únor a březen podnikatelům, jimž klesly tržby o 50 procent.

Vláda ale zákonem získá mandát zavést další bonusová období, která odpovídají vždy jednomu dalšímu kalendářnímu měsíci, a to nejdéle do konce roku 2021.

Nový kompenzační bonus bude technicky opět vratkou daně z příjmů ze závislé činnosti. Ministerstvo financí odhaduje, že dopad nového bonusu na veřejné finance bude za únor a březen 19,4 miliardy korun, z toho 18 miliard na státní rozpočet, 1,1 miliardy na rozpočty obcí a 0,4 miliardy korun na rozpočty krajů.

Prouza: Vláda musí otevřít obchody a nahradit 100 procent tržeb

Ekonomika

Představitelé zhruba 30 svazů a asociací zastupujících podnikatele v různých odvětvích a služeb před dvěma týdny napsali ministryni Schillerové, premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministrovi průmyslu a obchodu Karlu Havlíčkovi (za ANO) otevřený dopis, v němž změny kritizují.

Autoři dopisu uvádějí, že dlouhodobě jednali s ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem (za ANO) o zavedení univerzálního programu, jehož cílem měla být spravedlivá náhrada nákladů a náprava nespravedlnosti, kdy „v roce 2020 sítem různorodých vládních programů propadlo velké množství vládními opatřeními poškozených firem”.

Prouza: Ministři by neměli vyhrožovat, kompenzační bonus může fungovat i bez nouzového stavu

Ekonomika

„Místo toho vláda rozhodla, aby s výjimkou programu Antivirus byly zrušeny

„Místo toho vláda rozhodla, aby s výjimkou programu Antivirus byly zrušeny úspěšné programy jako Covid-nájemné, odmítli jste spravedlivě pomoci všem

„Místo toho vláda rozhodla, aby s výjimkou programu Antivirus byly zrušeny úspěšné programy jako Covid-nájemné, odmítli jste spravedlivě pomoci všem postiženým firmám prostřednictvím náhrady 80 procent jejich nákladů a firmy, které

propadly špatně nastaveným sítem v roce 2020, jste zcela odepsali,” stojí v dopise.

Anketa

Jsou podle vás aktuální kompenzace pro podnikatele dostačující?
Ano
26,6 %
Ne
73,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2474 čtenářů.

Reklama

Související články

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku dále klesá

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku v únoru klesla. Mají obavy i ze své vlastní finanční situace. Vyplývá to z výsledků průzkumu, jež ve středu zveřejnil Český...

Výběr článků

Načítám