Hlavní obsah

Komerční bance stoupl zisk na 3,5 miliardy

Čistý zisk Komerční banky v letošním prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 12,2 procenta na téměř 3,5 miliardy korun. Bance rostl objem úvěrů, vkladů i peněz v podílových fondech, řekl mluvčí KB Michal Teubner.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Analytici odhadovali růst čistého zisku třetí největší tuzemské banky po České spořitelně a  ČSOB o 3,5 až sedm procent.

"Rostoucí hospodářství a zvýšení důvěry v ekonomiku se pozitivně odrazilo zlepšením úvěrování v segmentu občanů a malých podniků," uvedl generální ředitel Komerční banky Albert Le Dirac’h. Silný růst podle něj banka zaznamenala u hypoték.

Objem úvěrů se zvýšil o 5,9 procenta na 513,7 miliardy korun, vklady vzrostly meziročně o 7,8 procenta na 650 miliard korun. Peněz v podílových fondech přibylo o třetinu, v penzijním spoření o víc než 12 procent a technické rezervy v životním pojištění vzrostly o 15,6 procenta.

Klientů ke konci března bance meziročně přibylo o téměř dvě procenta na 1,63 miliónu. Počet zaměstnanců se snížil o 1,2 procenta na zhruba 8400 lidí.

Hlavním majitelem banky je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. Société Générale v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk na 868 miliónů eur (23,8 miliardy korun) ze 169 miliónů eur ve stejném období loňského roku.

Reklama

Související články

Kellnerova Air Bank se přehoupla do zisku

Air Bank, která vstoupila na český bankovní trh v listopadu 2011, vytvořila v roce 2014 čistý zisk 313 miliónů korun. O rok dříve hospodařila se ztrátou 80...

Výběr článků

Načítám