Hlavní obsah

Koaliční poslanci se bouří. Chtějí do zákoníku práce výpověď bez udání důvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měla to být zásadní změna na pracovním trhu, která by usnadnila propouštění problémových zaměstnanců. Nyní se ale nad možností výpovědi bez udání důvodu smráká, ministr práce Marian Jurečka ji do chystané novely zákoníku práce zařadit nehodlá. S tím se ale někteří poslanci z vládního tábora nehodlají smířit a chtějí ji prosadit v koaličním jednání nebo pozměňovacím návrhem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Výpověď bez udání důvodu navrhla vedle dalších opatření Národní ekonomická rada vlády s tím, že to pomůže napjatému pracovnímu trhu. Podporoval to i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Příliš nadšený z ní ale nebyl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL), který nyní potvrdil, že ji do chystané novely zákoníku práce nezařadí. Sociální a pracovní systém na to podle něj není připravený a mohlo by to vést k výraznému propadu životní úrovně dotyčných zaměstnanců.

„Například v Dánsku, kde to mají, je tak silná podpora v nezaměstnanosti, že se zaměstnanec a jeho rodina nepropadají do složité životní situace,“ řekl Novinkám Jurečka. Podobně by to podle něj muselo být i v Česku. „To se ale nedá udělat ani za měsíc, ani za dva. Je to věc, která vyžaduje poměrně výrazné náklady na systém i jiný přístup lidí i firem,“ dodal ministr.

Vláda i prezident si v důvěře polepšili, spokojenost s politickou situací je tristní

Domácí

S tím však nesouhlasí poslanci za TOP 09 nebo ODS. „Jsem pro rozvolnění pracovního práva, máme ho rigidní a dělá nám to problémy,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu ODS Ivan Adamec. „Když dnes přijmu zaměstnance do práce, tak je konec pracovního poměru hodně složitý a hodně dlouho trvá,“ dodal.

Příliš svázaný je zákoník práce i podle jeho stranického kolegy Jana Skopečka. „Ekonomice to velmi škodí,“ prohlásil s tím, že by pomohlo například prodloužení zkušební doby či zkrácení výpovědní lhůty, což jsou věci, o kterých se v novele také uvažuje.

„Osobně s kolegy z ODS považujeme možnost výpovědi bez udání důvodu za velmi důležitou, a to samozřejmě spolu s vyšším nárokem na odstupné,“ konstatoval dále Skopeček. Doplnil, že se v poslaneckém klubu ODS nezávazně diskutovalo o tom, že by se to předložilo jako pozměňovací návrh. Podle Adamce by ale na tom musela být koaliční shoda.

Nespokojení zaměstnavatelé

O tom, jak Jurečkovo rozhodnutí zvrátit, se podle Hospodářských novin na svém poslaneckém klubu bavila i TOP 09. Také tam se uvažovalo nad pozměňovacím návrhem.

„Zatím se o tom u nás debatuje. Chceme, aby byl zákoník podstatně pružnější. Podniky nejsou schopny najít nové zaměstnance a na druhou stranu se rozloučit s těmi, kteří nesplňují podmínky,“ řekl Novinkám místopředseda klubu Michal Kučera. Případný pozměňovací návrh by ale podle něj měl mít podporu v koalici, kde o tom chce jeho strana jednat.

Ani zaměstnavatelské svazy nejsou s rozhodnutím příliš spokojené. „Zákonné důvody pro výpověď nejsou dostatečně široké a nevejde se do nich situace, kdy spolupráce zaměstnanec - zaměstnavatel vázne, dojde ke ztrátě loajality vůči zaměstnavateli, jsou narušené vztahy na pracovišti nebo dojde ke ztrátě důvěry,“ míní právní expertka Hospodářské komory a tajemnice Sekce zaměstnanosti a trhu práce Kateřina Kozáková.

Naopak odbory jsou i nadále proti tomuto návrhu.

Anketa

Jste pro zavedení výpovědi bez uvedení důvodu ze strany zaměstnavatele, pokud by ji následovalo vyšší odstupné, než nyní při výpovědi předepisuje zákon?
Ano
31,8 %
Ne
65,9 %
Nemám na to názor nebo jsem o tom ještě neuvažoval(a)
2,3 %
Celkem hlasovalo 12485 čtenářů.

Schillerová: Na zvýšení důchodového věku jsme se neshodli

Ekonomika

Výběr článků

Načítám