Hlavní obsah

Koalice zvažuje omezit cizincům přístup k půdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kupci ze zemí mimo Evropskou unii se mají k zemědělské půdě v Česku dostávat hůře než dosud. Legislativní návrh chystá lidovecký poslanec Karel Smetana. Podporu má u ministerstva zemědělství a vstřícně se staví i koaliční partneři.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Návrh by měl vést ke snižování tlaku na cenu ze strany nezemědělských investorů,“ řekl Smetana.

„Bavíme se o omezení prodeje půdy do třetích zemí mimo EU nebo o předkupním právu pro osobu hospodařící na dané půdě, případně pro stát,“ dodal.

Pravidla týkající se cizinců chce zakotvit v novele zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Výjimku z koupě by podle Smetany mohly mít jen země, které umožňují nákup půdy českým občanům.

Kaprain může koupit Mafru a Synthesii, potvrdil ÚOHS

Ekonomika

Poslanec upozornil, že řada evropských zemí už má podobnou formu ochrany nastavenou. „Například v Polsku je těžké si jako nerezident zemědělskou půdu koupit. Stejně tak ve Francii má předkupní právo státní agentura,“ poukázal.

Záležitost řeší i Spojené státy, kde se debatuje o omezení nákupu půdy kvůli Číně.

Smetana se teprve chystá předložit příslušný pozměňovací návrh k novele. Než tak učiní, chtěl by věc probrat se zástupci dalších vládních stran. Má ale podporu svého spolustraníka a ministra zemědělství Marka Výborného.

„Cíl je jediný: ochránit českou půdu, aby zůstala v českých rukách,“ sdělil k tomu ministr „My tuto cestu podporujeme. To není něco, co by se dělo proti vůli ministerstva zemědělství, naopak,“ dodal.

Přesná evidence schází

V Česku je zhruba 4,2 milionu hektarů zemědělské půdy, z nichž orná půda tvoří 3,9 milionu a trvalé travní porosty 1,03 milionu hektarů. Zbytek jsou chmelnice, vinice, sady a zahrady.

Přehledné údaje o vlastnické struktuře neexistují a už proto není myšlenka, že by se měl přístup osobám a firmám ze států mimo EU omezit, nová.

„Debata se objevuje periodicky. Reaguje na skupování pozemků největšími subjekty, které koncentrují velkou část zemědělské půdy. A je obava, aby nedocházelo k jejich prodeji některým zahraničním subjektům třeba v Asii,“ řekl Novinkám předseda zemědělského výboru Sněmovny Michal Kučera (TOP 09).

Podle něj bude potřeba probrat, zda je vůbec omezení reálné a jaké budou přínosy. „Pokud se na těchto bodech shodneme, mohli bychom se k tomu přiklonit,“ dodal.

Problémem je nákup firem vlastnících půdu

Za ODS by za určitých podmínek souhlasil i místopředseda výboru Petr Bendl. Upozornil však, že problém je širší.

„To, k čemu tady dochází, není ani tak skupování zemědělské půdy jako takové, ale celých firem, středních zemědělských podniků vlastnících půdu,“ poznamenal Bendl.

Podle něj je to tedy téma, o kterém je připraven debatovat. „Nechceme, aby tady byli tři obrovští vlastníci půdy, jejichž akcionáři budou na druhém konci planety,“ konstatoval. Nejdříve se ale chce s pozměňovacím návrhem seznámit.

Další místopředseda výboru, Tomáš Dubský (STAN), si chce počkat, až Smetana svůj návrh předloží. Smetanově motivaci ale podle svých slov rozumí.

Souhlas s případným návrhem, byť podmíněný tím, že lidovecký poslanec musí nejprve pozměňovací návrh zveřejnit, vyjádřili také oslovení poslanci za opoziční hnutí ANO. „I v minulém volebním období se o tomto návrhu diskutovalo,“ podotkl zástupce hnutí David Pražák.

Rebelie u lidovců: Jihočeši požadují co nejrychleji sjezd strany

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám