Hlavní obsah

Kaprain může koupit Mafru a Synthesii, potvrdil ÚOHS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil skupině Kaprain českého podnikatele Karla Pražáka převzetí společností Mafra, Londa a Synthesia z koncernu Agrofert, který spadá do svěřeneckých fondů expremiéra Andreje Babiše (ANO). Rozhodnutí však zatím není pravomocné, nyní běží lhůta 15 dní pro odvolání. Úřad to v pátek uvedl v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo vydavatelství Mafra na pražském Andělu.

Článek

ÚOHS rozhodl o povolení obchodu už 2. ledna, k doručení rozhodnutí právnímu zástupci účastníka řízení ale došlo až v pátek 12. ledna. Právě od tohoto dne tak začala běžet 15denní lhůta na podání rozkladu.

Firmy oznámily dohodu o prodeji začátkem loňského září. Pražák tímto obchodem rozšiřuje své portfolio v chemickém průmyslu.

Jeho skupina Kaprain totiž vlastní ústeckou společnost Spolchemie, která patří mezi největší výrobce pryskyřic v Evropě a má silnou pozici v segmentu nátěrových hmot. Kaprain vlastní také slovenskou chemičku Fortischem.

„Úřad se podrobněji zabýval oblastmi v chemickém sektoru, v nichž se činnosti spojujících se soutěžitelů překrývají, přičemž konstatoval, že spojení v tomto ohledu nevzbuzuje obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže,“ uvedl úřad ve zprávě.

„K obdobným závěrům dospěl i při posouzení vertikálních vazeb spojujících se stran,“ dodal úřad.

Převzetím Mafry, vydavatele MF Dnes či Lidových novin, a Londy, provozovatele rozhlasových stanic Impuls a RockZone, Pražák nově vstupuje také na český mediální trh.

Agrofert prodal vydavatelství Mafra a chemičku Synthesia

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám