Hlavní obsah

Klaus: Zvyšováním DPH nelze platit dluh

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus považuje za nesmyslné použít zvýšení daně z přidané hodnoty jako metodu na úhradu státního dluhu, uvedl to v rozhovoru pro deník Právo. Za asymetrickou změnu pak považuje snížení základní sazby DPH z 22 na 19 procent.

Foto: MDZ

Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách je příležitostí pro tři herce.

Článek

Jak hodnotíte dosavadní koaliční dohodu o změnách DPH?

My jsme racionálním způsobem založili nějaký systém DPH a koneckonců tvůrcem toho systému - musím na tom trvat - že jsem to byl já jako federální ministr financí. My jsme tehdy měli pocit, že nemůžeme udělat tak obrovskou rošádu s tím, že bychom vytvořili jednu sazbu. Zůstali jsme u těch dvou ve výši 5 a 22 procent. Naše jasná ambice byla každý rok spojovat tyto sazby o jeden bod. Čili já jsem měl opravdu plán 6 - 21, 7 - 20, 8 - 19 atd.

Přiznám se, že jsme to udělali jenom jednou a že jsem na větší posun neměl nikdy ve vládě politickou sílu, neboli, že jsme v tomto nepokračovali. Tím vznikla a přetrvávala celou dobu - už daleko déle, než je zapotřebí - tato veliká mezera mezi těmi dvěma sazbami, což je ekonomicky špatné, ekonomicky neracionální. Takže pokoušet se sblížit tyto hodnoty je určitě ekonomicky správné. Je ale naprosto nesmyslné použít jednosměrné zvýšení DPH jako metodu placení si státního dluhu. Proto s tímto postupem a s tímto stylem nemohu souhlasit.

Považujete alespoň za správný trend, že chce vláda snížit 22procentní sazbu na 19 procent?

To je asymetrická změna. Takže tím pádem já ji nemohu hodnotit, zda je to dobré a špatné a že součet je dobrý. Já myslím, že není.

Výběr článků

Načítám